Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | +30.26650.21428

BUSINESS & MARKETING STRATEGIES TO GROW YOUR BUSINESS

Λύσεις, συμβουλές & ιδέες για να αναπτύξετε γρήγορα την επιχείρηση σας

Προδημοσίευση Οδηγού Προγράμματος «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα»

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ευκαιρία για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα μέσω του Προγράμματος “Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα”, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό  υφιστάμενων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν έως και 5 πλήρες διαχειριστικές χρήσεις. Η ανακοίνωση έγινε στις 23.3.2011 από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τα σημαντικότερα στοιχεία του προγράμματος συνοψίζονται στα εξής :

 • Με το Πρόγραμμα ενισχύεται η δημιουργία νέων επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα (18 ετών και άνω) τα οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν μία καινοτόμο ιδέα σε επιχείρηση!
 • Επίσης ενισχύονται οι πολύ μικρές και μικρές νέες επιχειρήσεις (οι οποίες έχουν κλείσει έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις) οι οποίες επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτομικών ιδεών υπό τη μορφή της εμπορικής διάθεσης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών ή την επέκταση / διαφοροποίηση των προϊόντων τους ή την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν.

Δημόσια Δαπάνη: Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 30.000.000,00€.

Προϋπολογισμός Έργων:

 • Ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από €30.000 έως €300.000 ευρώ για το τομέα της μεταποίησης
 • και από €20.000 έως €200.000 για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ποσοστό ενίσχυσης Δημόσιας Χρηματοδότησης: Ανέρχεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Επιλέξιμες Δαπάνες:

 • Μηχανολογικός και Εργαστηριακός Εξοπλισμός
 • Πληροφορική / τηλεπικοινωνίες
 • Κατοχύρωση – Τροποποίηση Πατεντών – Πνευματικής Ιδιοκτησίας / Χρήση και Προστασία δικαιωμάτων πατεντών και πνευματικής ιδιοκτησίας / Μεταφορά τεχνογνωσίας
 • Κτιριακά / Διαμόρφωση κτιρίων και  χώρων / Ειδικές Εγκαταστάσεις
 • Σχεδιασμός και πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών / Πιστοποίηση Διαχειριστικών Συστημάτων
 • Δαπάνες Τεχνικής, Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
 • Δαπάνες προβολής & επικοινωνίας
 • Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού  και ανθρωπίνων πόρων
 • Ανάπτυξη Πρωτοτύπων
 • Λειτουργικές Δαπάνες

Διάρκεια Υλοποίησης: Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης.

Υποβολή προτάσεων: Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (υποχρεωτικά) μέσω των δικτυακών τόπων του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΕΠΑΕ)  και του ΥΠΟΙΑΝ

Επιλεξιμότητα Δαπανών : Από την ημερομηνία Προκήρυξης του Προγράμματος (ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί)

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε:

 • Το πρόγραμμα καλύπτει μεγάλο εύρος επιλέξιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει τους κλάδους της μεταποίησης, της “πράσινης” οικονομίας και πολλούς από τους κλάδους της παροχής υπηρεσιών με εν δυνάμει καινοτομικά χαρακτηριστικά.
 • Δεν περιλαμβάνονται δραστηριότητες που δεν έχουν από τη φύση τους καινοτομικό χαρακτήρα ή υπάρχει κορεσμός στην αγορά ή πρόκειται καταφανώς για επιχειρηματικότητα ανάγκης (για παράδειγμα εξαιρούνται οι κλάδοι του εμπορίου και τουρισμού).
 • Η έμφαση στην αξιολόγηση  των επιχειρηματικών σχεδίων  δίδεται στα ποιοτικά τους στοιχεία που σχετίζονται με την καινοτομικότητά τους, τα προσόντα του υποψήφιου επιχειρηματία, την ποιότητα των προτεινόμενων προς χρηματοδότηση ενεργειών
 • Στην έννοια της καινοτομίας περιλαμβάνεται και επιβραβεύεται όχι μόνο η επιστημονική / τεχνολογική καινοτομία αλλά και η μη τεχνολογική και η οικολογική καινοτομία.
 • Δίνει έμφαση στις υπό ίδρυση και στις νέες επιχειρήσεις (μέχρι και πέντε διαχειριστικές χρήσεις) καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στήριξης.
 • Επίσης κάτι που αναμένεται αν διευκολύνει πολλούς, είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται τεκμηρίωση ιδίας συμμετοχής.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι ακόμα η διαδικασία διαμόρφωσης του Οδηγού του Προγράμματος είναι ανοιχτή. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως το τελικό κείμενο. Τα παραπάνω αποτελούν το προσχέδιο και τις βασικές κατευθύνσεις της Προκήρυξης.

Εάν δεν είσαστε σίγουροι ότι η δραστηριότητα που σας ενδιαφέρει εντάσσεται στο Πρόγραμμα, επικοινωνήστε με την ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ–ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Τηλ: 26650.21428, email: info@epixeirein.gr, Facebook: http://facebook.com/epixeirein.consulting

Κατεβάστε εδώ το προσχέδιο του Οδηγού Προγράμματος.

Πατήστε Like εαν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο ή αφήστε μας το ερώτημα σας:

Συντάκτης

Vasilis Pappas

Business & Marketing Consultant, BA, MBA in Marketing, Epixeirein.gr

Σχετικά Άρθρα

10 Σχόλια

 1. Vasilis Pappas
  Βασίλης Παππάς

  Χρόνια πολλά και Χριστος Ανέστη σε όλους τους φίλους του site.

  @ΜΑΝΩΛΗΣ
  Όπως έγραψες και εσύ ..φήμες. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Καθυστερίσεις όμως στις πληρωμές υπάρχουν.

  @ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Χρειάζομαι περισσότερες πληροφορίες για να έχεις μια σίγουρη απάντηση. Ποιος είναι ο νέος κωδ. δραστ. (ΚΑΔ), και πότε έχεις κάνει έναρξη στην εφορία, ως ελέυθερος επαγγελματίας? Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε την προκύρηξη για να δούμε το τελικό κείμενο του Οδηγού και εαν τελικά εντάσσεσαι.

  @NEFELI
  Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα (και σύμφωνα με τον Οδηγό που υπάρχει αυτή την στιγμή), εμπορική δραστηριότητα δεν εντάσσεται. Ακόμα δεν έχει προκυρηχθεί.

  @όλους
  Καλό είναι να περιμένουμε την οριστική προκύρηξη, ώστε να έχουμε τον Οδηγό του Προγράμματος ολοκληρωμένο, για να μπορέσουμε να σας δώσουμε και εμείς όσο το δυνατό πιο ακριβείς απαντήσεις.

 2. NEFELI

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΕΣ.ΕΝΤΑΣΕΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ?ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ?

 3. ΚΑΤΕΡΙΝΑ

  Καλημέρα και χρόνια πολλά. Είμαι δημοσιογράφος και δραστηριοποιούμαι πάνω από 5 χρόνια στο επάγγελμα. Φέτος ξεκίνησα ένα ηλεκτρονικό περιοδικό και για το λόγο αυτό έκανα αλλαγή στο αντικείμενο της επιχείρησης (πρόσθεσα δηλαδή τις ηλεκτρονικές εκδόσεις). Μπορώ να ενταχθώ στο εν λόγω πρόγραμμα ως νέα επιχείρηση; Ευχαριστώ

 4. ΜΑΝΩΛΗΣ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ..
  ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΦΗΜΕΣ ΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΠΟΡΩΝ..
  ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΕΠ’ ΑΥΤΟΥ ?

 5. Vasilis Pappas
  Βασίλης Παππάς

  @θαναση
  Εαν πρόκειτε για εμπορικό κάταστημα, και σύμφωνα με τον Οδηγό του προγράμματος αυτή την στιγμή, δεν εντάσεται στο πρόγραμμα.

 6. θανάσης

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΕΠΙΠΛΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
  ΕΝΤΑΣΩΜΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ? ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 7. NEKTARIOS

  Καλησπέρα Βασίλη,
  ξέρεις πότε υπολογίζεται η έκδοση της προκήρυξης για την νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα?

  ευχαριστώ

 8. Vasilis Pappas
  Βασίλης Παππάς

  Καλησπέρα Παναγιώτη,
  Προτείνουμε να περιμένουμε εως την τελική προκύρξη του Προγράμματος πριν δούμε ακριβώς τις δραστηριότητες που εντάσσονται. Στον Οδηγο που έχει προδημοσιευθεί αυτή την στιγμή τα Φωτοβολταϊκά (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) εξαιρούνται.

 9. panagiotis

  Γεια σας,

  Σκέφτομαι να ανοίξω μια επιχείρηση που θα ασχολείται με τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία.

  Γνωρίζεται αν θα μπορώ να ενταχθώ στο πρόγραμμα;

  Σας ευχαριστώ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Essential SSL