Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | +30.26650.21428

BUSINESS & MARKETING STRATEGIES TO GROW YOUR BUSINESS

Λύσεις, συμβουλές & ιδέες για να αναπτύξετε γρήγορα την επιχείρηση σας

Προκηρύχθηκαν τα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας

Ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου η υποβολή προτάσεων έργων στα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας του ΕΠΑΝ ΙΙ (Επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα”) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τα προγράμματα “Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Γυναικών” και “Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Νέων”, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ ευρώ δημόσια δαπάνη, αποσκοπούν στη διευκόλυνση, μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων, της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από γυναίκες και νέους σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες του τομέα της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών, του τουρισμού, της ανακύκλωσης και του περιορισμού της ρύπανσης. Έμφαση δίνεται στην ενθάρρυνση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας – στην ίδρυση, δηλαδή, και προσπάθεια ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων που αξιοποιούν πραγματικές επιχειρηματικές ευκαιρίες (καινοτομίες, κενά της αγοράς, προοπτικές αύξησης ζήτησης κ.α.) από επιχειρηματίες με προσόντα όπως εμπειρία, γνώση, δεξιότητες, υψηλό μορφωτικό επίπεδο, πίστη στην επιτυχία κ.λπ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ 1954 και 1991 και νέοι γεννημένοι μεταξύ 1970 και 1991. Προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες είναι να είναι άνεργες/άνεργοι, μισθωτοί ή ελεύθερες/ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1.1.2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος (4.3.2009).

Το πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 16 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 24 εκατ. ευρώ. Το ποσό του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της πρότασης εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης, κυμαίνεται πάντως μεταξύ 30.000 και 200.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), ενώ το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης είναι 60% σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων και πυρόπληκτες/σεισμόπληκτες περιοχές και 50% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το υπόλοιπο ποσό πέραν της δημόσιας χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση του έργου, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής μπορεί να ανέρχεται μέχρι ποσοστού 30% του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού του έργου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), σχετικά με την δυνατότητα ανάληψης των εγγυήσεων που απαιτούνται για τη σύναψη του δανείου

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 15/06/2009 μέχρι τις 14/09/2009, στον Ελληνικό Οργανισμό Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ), ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης για την αξιολόγηση, διαχείριση και παρακολούθηση υλοποίησης του προγράμματος, μέσω του δικτυακού τόπου www.eommex.gr , ενώ ο φάκελος των δικαιολογητικών συμμετοχής αποστέλλεται ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στην ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε., το αργότερο σε δέκα ημερολογιακές ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται :
– Στην EOMMEX AE, (Ξενίας 16 και Έβρου 26 Αθήνα 115 28, τηλ. 210 7491100, 210 7481157, www.eommex.gr ).
-Στο γραφείο πληροφόρησης του ΕΠΑΝ ΙΙ (τηλ. 801 11 36 300, www.antagonistikotita.gr ).
-Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης (www.ypan.gr)Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Συντάκτης

Vasilis Pappas

Business & Marketing Consultant, BA, MBA in Marketing, Epixeirein.gr

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Essential SSL