Μέτρα για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων, τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού περιλαμβάνονται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ειδικότερα:
-Μειώνεται το ελάχιστο όριο κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ σε 24.000 ευρώ (από 60.000 που ήταν τώρα) και ΕΠΕ σε 2.400 ευρώ (από 4.500 ευρώ).
-Από 1ης Ιανουαρίου του 2013 απελευθερώνονται τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, με σκοπό να αποτυπωθούν στα επίσημα στοιχεία οι μειώσεις διδάκτρων που γίνονται στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.
– Από 1ης Ιανουαρίου του 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια. Η εγγραφή καθίσταται προαιρετική.
Σημειώνεται ότι:
1. Το ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυση επιχειρήσεων (minimum capital requirement), σύμφωνα με την έρευνα Doing Business 2013 της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο εισόδου στην αγορά και, κατά συνέπεια, να περιορίσει τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το κόστος για την ίδρυση επιχειρήσεων στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 20,5 % του κατά κεφαλήν ΑΕΠ έναντι 4,5 % που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Η φετινή έκθεση, στον τομέα της ίδρυσης επιχειρήσεων κατατάσσει την Ελλάδα στην 146η θέση μεταξύ 185 χωρών. Με τη μείωση του ελάχιστου κεφαλαίου για ίδρυση ΑΕ και ΕΠΕ αποσκοπούμε αφενός στη διευκόλυνση του επιχειρείν και αφετέρου στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στο διεθνή ανταγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4072/2012 θεσπίστηκε νέα εταιρική μορφή, η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία με ελάχιστο κεφάλαιο ένα ευρώ.
2. Τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων μειώθηκαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά σύμφωνα με τις επίσημες τιμοληψίες κατά 2 %, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύουν πρόσθετες εκπτώσεις οι οποίες δεν εμφανίζονται στους επίσημους τιμοκαταλόγους. Στα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, ΙΕΚ, κλπ. που διαμορφώνονται ελεύθερα η μείωση ήταν μεγαλύτερη και κλιμακώνεται έως 6,7 %. Με την απελευθέρωση των διδάκτρων των σχολείων αναμένεται ενίσχυση του ανταγωνισμού, περαιτέρω πτώση του συνολικού κόστους για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και πιο διαφανής καταγραφή των τιμοκαταλόγων.
Πηγή άρθρου: mindev.gov.gr