Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | +30.26650.21428

BUSINESS & MARKETING STRATEGIES TO GROW YOUR BUSINESS

Λύσεις, συμβουλές & ιδέες για να αναπτύξετε γρήγορα την επιχείρηση σας

Πως θα γίνει μια επιχείρηση επιτυχημένη; Μέρος Α – Ανάλυση Κλάδου

Γράφει ο Τάσος Αραμπατζής *

Καταρχάς, να ξεκινήσουμε με έναν ορισμό για το τι θα εννοούμε σε αυτό το άρθρο ως ‘επιτυχημένη’ επιχείρηση. Ως ‘επιτυχημένη επιχείρηση’ ορίζουμε μια επιχείρηση η οποία έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (competitive advantage) σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, που την οδηγεί σε καλύτερα και διατηρίσημα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα (κατά Porter, 1991).

Για παράδειγμα, αν σε έναν κλάδο μια εταιρία έχει υψηλά κέρδη, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες εταιρίες με παρόμοια ή καλύτερα αποτελέσματα, τότε δεν σημαίνει ότι είναι επιτυχημένη, αφού υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές που τα καταφέρνουν το ίδιο καλά.

Η επιτυχία της εταιρίας εξαρτάται από δύο πράγματα: τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείτα και την σχετική της θέση μέσα στον κλάδο. Παρακάτω θα μελετήσουμε αυτά τα δύο στοιχεία ξεχωριστά:

Ανάλυση κλάδου:

Για να μελετήσουμε πόσο κερδοφόρος (και ‘attractive’) είναι ο κάθε κλάδος, ο Michael Porter δημιούργησε ένα χρήσιμο framework, το 5 Forces Analysis. Η ελκυστικότητα ενός κλάδου (κατά πόσο μπορούν εταιρίες να είναι κερδοφόρες σε αυτόν), εξαρτάται από την διαπραγματευτική δύναμη (bargaining power) που έχει σχετικά με την διαπραγματευτική δύναμη:

των προμηθευτών:
Όταν υπάρχουν λίγοι προμηθευτές (supply side), και οι εταιρίες ενός κλάδου δεν έχουν δυνατότητα να επιλέξουν από μια μεγάλη γκάμα προμηθειών ή υπηρεσιών, η διαπραγματευτική δύναμη των προμηθευτών είναι αυξημένη. Πράγμα που οδηγεί σε ανώτερη πίεση για αύξηση τιμών των πρώτων υλών, οπότε και σε περιορισμένη σχετική δύναμη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο.

Πχ, αν υπήρχε μόνο μια εταιρία στην Ελλάδα που προμηθεύει τα εργοστάσια παραγωγής επίπλων με ξύλο, τότε οι τιμές των πρώτων υλών θα ήταν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ αν υπήρχαν πολλοί προμηθευτές και οι επιπλοποιοί μπορούσαν έυκολα να επιλέξουν, τότε λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών θα είχαμε χαμηλότερες τιμές πρώτων υλών, άρα και μεγαλύτερη κερδοφορία για τους επιπλοποιούς!

των πελατών:
Εάν οι πελάτες ενός κλάδου είναι πάρα πολλοί και έχουν σχετικά μικρή διαπραγματευτική δύναμη, τότε αυτός ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ελκυστικός, αφού μια επιχείρηση δεν εξαρτάται από έναν ή λίγους πελάτες για να είναι βιώσιμη.

Για παράδειγμα, εάν ο μόνος πελάτης μια εταιρίας είναι το Δημόσιο, τότε έχει μειωμένη διαπραγματευτική δύναμη για τα προϊόντα/ υπηρεσίες που θα προσφέρει, τις τιμές κτλ, αφού εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από έναν πελάτη! Ενώ, αν μια εταιρία προσφέρει ένα μοναδικό προϊόν που το επιθυμούν πολλοί πελάτες, πχ Apple iPhone, τότε η εταιρία έχει την δυνατότητα να ελέγχει περισσότερο τις τιμές που χρεώνει και έτσι να βγάζει περισσότερα κέρδη.

Επίσης, εξαρτάται από την ευκολία εισόδου νέων επιχειρήσεων:
Εάν σε έναν κλάδο μπορούν εύκολα να δραστηριοποιηθούν νέες επιχειρήσεις, τότε ο κλάδος είναι λιγότερο ελκυστικός, αφού μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν εύκολα νέοι ανταγωνιστές και να προσφέρουν παρόμοια προϊόντα/ υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν νέες αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού το κόστος έναρξης ενός εργοστασίου, αλλά και τα κόστη marketing της νεας εταιρίας που θα απαιτούνταν θα ήταν τεράστια!

Τα υποκατάστατα προϊόντα:
Όταν τα προϊόντα που προσφέρει μια επιχείρηση μπορούν εύκολα να υποκατασταθούν από άλλα, τότε έχει μικρότερη σχετική δύναμη, άρα και κερδοφορία.

Για παράδειγμα, υποκατάστατο ενός ακριβού εστιατορίου θεωρείται ένα κατάστημα fast food ακριβώς από δίπλα του! Ή αν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να αγοράσει μια LCD τηλεόραση, μπορεί με λιγότερα χρήματα να αγοράσει μια συμβατική.

Τον ανταγωνισμό μέσα στο κλάδο:
Τέλος, το πόσο ελκυστικός είναι ένας κλάδος εξαρτάται και από τον ανταγωνισμό μέσα στο ίδιο τον κλάδο. Αυτό είναι εύκολα κατανοητό, αφού όσο περισσότερες επιχειρήσεις μέσα σε έναν κλάδο προσφέρουν ίδια προϊόντα/ υπηρεσίες, τόσο «πέφτουν» οι τιμές, ανεβαίνει οι ποιότητα και οι πελάτες γίνονται πιο απαιτητικοί.

Παρακάτω φαίνεται σχηματικά το 5 Forces Analysis:

Στις επόμενες δημοσιεύσεις θα συζητήσουμε για την σχετική στρατηγική μιας εταιρίας μέσα σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και επίσης πως μπορεί να πετύχει να προσφέρει καλύτερα προϊόντα/ υπηρεσίες από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της.

* Ο Τάσος Αραμπατζής (tasos.arampatzis@gmail.com) είναι απόφοιτος τους τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και μεταπτυχιακός φοιτητής στο MScBA in Strategic Management, του Rotterdam School of Management. Ως specton κάνει blogging στο άκυρο.net. Follow specton @ twitter.

Συντάκτης

Business & Marketing Consultant, BA, MBA in Marketing, Epixeirein.gr

Σχετικά Άρθρα

10 Σχόλια

 1. stella

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ…ΜΕ ΒΟΗΘΙΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧ/ΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

 2. the clicks

  Γυρίζω στο ιντερνέτ σήμερα για περισσότερες από 4 ώρες και δεν βρήκα πολλά άρθρα που να είναι εξίσου ενδιαφέροντα με το δικό σας.
  Πιστεύω ότι αν όλοι οι ιδιοκτήτες των blogs έφτιαχναν τέτοιο ποιοτικό περιεχόμενο το ιντερνετ, θα ήταν
  πολύ καλύτερο για όλους.

 3. Dimitris_M

  Και πέρα απο θεωρητικά εργαλεία, στην Ελλάδα, τι ακριβώς μπορεί να κάνει ένας επιχειρηματίας με 10000 στην άκρη και άντε αλλα 10 απο δάνειο. Practically? ΣΟυβλάτζίδικο, κομμωτήριο…ίσως, μάλλον μια εταιρεία μονοπρώσοπη IT που πιθανώς θα παράγει τι άλλο; web-design…αλλά θα δουλεύει το πρωί σε άλλη εταιρεία…
  Εμ…α, λογιστής, που όμως το πρόβλημα είναι ότι όλοι έχουν και ένα γνωστό λογιστή, ξάδελφο, αδελφό, γκόμενα, οπότε πάλι τζίφος….

  Και αν 20 είναι λίγα ας πάμε στα 50…ποιά είναι ακριβώς εκεί η προοπτική, χωρίς να σε γδύσει στους τόκους η τράπεζα…;

  Γιατί αν πάμε στις 100….εντάξει κοροϊδευόμαστε…κανείς δεν έχει 100, και ποιά επένδυση είναι για 100 gees?χεχε

 4. Thanos_P

  sorry gia ta agglika, alla denme afinei na grapsw me ellinikous xaraktires

 5. Thanos_P

  Porter's 5 Forces analysis provides a holistic perspective of the industry attractiveness, and thus the characteristics of demand as well. I agree on that by examining only the "soft" attributes of the buyer's attitude does not mean a lot. Therefore 5F is meant to structure one's further analysis and guide them to microeconomics equations or whatever more is needed for a particular accurate approach.
  Regarding the name of Porter being commonly met, yes, you have a point on "the Harvard issue", but still his scripts are useful starting points for a simplified overview of complex issues, which is usually not the case with other researchers.

 6. Τdi

  …επίσης, υπάρχουν και άλλοι.

  Δεν είναι μονάχα ο Πόρτερ.

  Αυτό το λέω γιατί γενικά σε θέματα στρατηγικής έχει χυθεί πολύ μελάνι στο όνομά του.

  Πολλές φορές είναι και λιγάκι λόγω Χάρβαρντ…

 7. Τdi

  Καλός ο Πορτερ αλλά αν δεν λάβουμε υπόψην την ζήτηση … porter’s 5 forces, porter’s diamond και λοιπά θεωπητικά εργαλεία αποβαίνουν άχρηστα!

  Παρόλα αυτά δεν διαφωνώ με τον γκουρού σε όλα τα υπόλοιπα. Λιγάκι απλά την ζήτηση να λάβει υπόψην του!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Essential SSL