Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | +30.26650.21428

BUSINESS & MARKETING STRATEGIES TO GROW YOUR BUSINESS

Λύσεις, συμβουλές & ιδέες για να αναπτύξετε γρήγορα την επιχείρηση σας

Μέτριες, αλλά βελτιώνονται οι επιδόσεις καινοτομίας της Ελλάδας σύμφωνα με το Innovation Scoreboard 2008

Μειώθηκε το χάσμα καινοτομίας της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, αυξήθηκε το ανθρώπινο δυναμικό και οι διαθέσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι, αλλά οι καινοτομικές επενδύσεις των επιχειρήσεων εξακολουθούν να υστερούν, σύμφωνα με την έκθεση European Innovation Scoreboard 2008 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Η Ελλάδα εντάσσεται στην ομάδα χωρών με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας και, τα τελευταία 5 χρόνια, οι δείκτες της έχουν βελτιωθεί σημαντικά, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης της ευρυζωνικής πρόσβασης των επιχειρήσεων (51,6%) και των πωλήσεων στην αγορά (new-to-market sales: 32,8%).

Αναλυτικότερα, ο πίνακας καινοτομίας χωρίζει τις ευρωπαϊκές χώρες σε τέσσερις ομάδες με διαφορετικά επίπεδα επιδόσεων:

– Η Ελβετία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι πρωτοπόροι της καινοτομίας, με επιδόσεις πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ. Η Ελβετία και η Γερμανία βελτιώνουν τις επιδόσεις τους με ταχύτερο ρυθμό.

– Η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ολλανδία ακολουθούν, με επιδόσεις που υπερβαίνουν το μέσο όρο της ΕΕ. Στην εν λόγω ομάδα, οι επιδόσεις της Ιρλανδίας και της Αυστρίας αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό.

– Η Κύπρος, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία σημειώνουν μέτριες επιδόσεις καινοτομίας, κάτω του μέσου όρου της ΕΕ. Η τάση στις επιδόσεις καινοτομίας της Κύπρου είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο της συγκεκριμένης ομάδας και την ακολουθεί η Πορτογαλία.

– Η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Βουλγαρία και η Τουρκία βρίσκονται σε διαδικασία κάλυψης της υστέρησης, με επιδόσεις καινοτομίας πολύ κάτω του μέσου όρου της ΕΕ. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία βελτιώνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς.

Όσον αφορά τους ανταγωνιστές της ΕΕ, η ανάλυση των στοιχείων επισημαίνει ουσιαστικές βελτιώσεις της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Έχουν βελτιωθεί οι δείκτες για το ανθρώπινο δυναμικό στην καινοτομία, την ευρυζωνική πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα του κεφαλαίου επιχειρηματικού κινδύνου. Ωστόσο, οι καινοτομικές επενδύσεις των επιχειρήσεων εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές.

Η ανάλυση του πίνακα βασίζεται σε στοιχεία που προηγούνται της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, καταδεικνύουν τις τρέχουσες τάσεις, τα ισχυρά σημεία και τις αδυναμίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αντιμετώπιση των σημερινών συνθηκών, όπως η ανάγκη στήριξης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και στρατηγικών που καλύπτουν νέες προκλήσεις όπως η αλλαγή κλίματος και η παραγωγικότητα των πόρων.

Ο ευρωπαϊκός πίνακας αποτελεσμάτων καινοτομίας καταρτίζεται με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Κέντρο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας και Κατάρτισης του Μάαστριχτ για την καινοτομία και την τεχνολογία (UNU-MERIT), και η έκθεση προόδου της καινοτομίας από κοινοπραξία εμπειρογνωμόνων υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Technopolis Group.Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Συντάκτης

Business & Marketing Consultant, BA, MBA in Marketing, Epixeirein.gr

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Essential SSL