Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | +30.26650.21428

BUSINESS & MARKETING STRATEGIES TO GROW YOUR BUSINESS

Λύσεις, συμβουλές & ιδέες για να αναπτύξετε γρήγορα την επιχείρηση σας

Σταθερότητα, Συνεργασία & νέα Διακυβέρνηση, το τρίπτυχο της νέας συνθήκης της Ευρώπης

Υπεγράφη σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο των ελλειμμάτων και των δαπανών στο πλάισιο της Συνόδου Κορυφής. Τη νέα Συνθήκη υπέγραψαν οι «25» αρχηγοί των κρατών-μελών, ενώ η Βρετανία και η Τσεχία δεν συμμετέχουν.

Ο πρόεδρος Χέρμαν βαν Ρομπάι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η οικονομική και νομισματική Ένωση πατά πλέον σε δύο πόδια».

Με την παρούσα Συνθήκη, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν, ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενισχύσουν τον οικονομικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, θεσπίζοντας ένα σύνολο κανόνων που αποβλέπει στην προώθηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω ενός δημοσιονομικού συμφώνου, στην ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών τους και στη βελτίωση της διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμη ανάπτυξη, απασχόληση, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή. Στόχος είναι η αποφυγή της επανάληψης της κρίσης και επιστροφή της εμπιστοσύνης για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Στο σκέλος της συνεργασίας, ο κ. Ρομπέι σημείωσε ότι η Συνθήκη δημιουργεί τα μέσα που θα βοηθήσουν τα κράτη να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Αναφορικά με τη νέα διακυβέρνηση, επιτυγχάνεται η δυνατότητα των μελών της Ευρωζώνης να παίρνουν ορισμένες αποφάσεις για θέματα που αφορούν στο ενιαίο νόμισμα, παραμένοντας σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε.

Το σύμφωνο, την υπογραφή του οποίου απαίτησε το Βερολίνο, προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον των χωρών που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

Η νέα Συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα  Εθνικά Κοινοβούλια. Όποια χώρα της Ευρωζώνης δεν το επικυρώσει δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). 

Για το θέμα αυτό  η Ιρλανδία ήδη ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα.

Πηγή άρθρου: ANKO-EUNET

Συντάκτης

Vasilis Pappas

Business & Marketing Consultant, BA, MBA in Marketing, Epixeirein.gr

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Essential SSL