Το 2013 ξεκινά με κάποιες θετικές ειδήσεις για το ΕΣΠΑ: πιάσαμε το μνημονιακό στόχο για την απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων του β’ εξαμήνου, δε χάσαμε χρήματα διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και είμαστε πάνω από τον Κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις. Συγκεκριμένα:
Για τις ετήσιες δαπάνες του 2012, είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος των 3.730 εκατ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής. Καταφέραμε και κλείσαμε το β’ εξάμηνο, δηλαδή την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, ξεπερνώντας το στόχο για το συγκεκριμένο διάστημα. Πετύχαμε, συγκεκριμένα, το 102,64 % του αντίστοιχου εξαμηνιαίου στόχου. Οι συνολικές δαπάνες του ΕΣΠΑ έφθασαν τελικά στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του πρώτου εξαμήνου, οπότε η απορρόφηση διαμορφώθηκε στο 59,52% του στόχου. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 732 εκατομμύρια έναντι στόχου 1,231 δις. και στο δεύτερο εξάμηνο απορροφήσαμε 2,564 δισ. έναντι στόχου 2,499 δις.
Κανένα ελληνικό πρόγραμμα δεν έχασε πόρους από την εφαρμογή του κανόνα Ν+3 στο τέλος του 2012.
Σε όρους απορρόφησης κοινοτικής συνδρομής, το Ελληνικό ΕΣΠΑ βρίσκεται σε επίπεδα άνω του κοινοτικού μέσου όρου. Σε λίγες μέρες θα κοινοποιηθούν και οι σχετικοί πίνακες για όλες τις χώρες. Το ποσοστό των πραγματοποιηθεισών δαπανών ανέρχεται στο 47,76%, ενώ από πλευράς κοινοτικής συνδρομής – συμπεριλαμβάνοντας και τις προκαταβολές, όπως κάνει η Kομισιόν – το ποσοστό απορρόφησης υπολογίζεται σε 57,18% και το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων διαμορφώνεται σε 82,99 %. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να απορροφά κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2015.
Και όλα αυτά σε ένα πολύ αντίξοο περιβάλλον αγοράς, σε ένα περιβάλλον έλλειψης ρευστότητας και σοβαρών προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα, που δημιουργούν εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη των έργων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενώ το ΕΣΠΑ είναι κατ’ αρχήν εργαλείο ρευστότητας, στην πράξη έχει οδηγηθεί να είναι όμηρος της έλλειψης ρευστότητας.
Ταυτοχρόνως, κατά το β’ εξάμηνο του 2012 :
- ολοκληρώσαμε την αναθεώρηση των προγραμμάτων, που δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην καταπολέμηση της ανεργίας
- καταφέραμε να μην χάσουμε πόρους από τα ημιτελή έργα της προηγούμενης περιόδου του Γ’ ΚΠΣ 2000-2006
- θεσμοθετήσαμε σειρά διατάξεων που συμβάλλουν στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ
Φυσικά ο μαραθώνιος συνεχίζεται. Για το 2013 έχουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο ετήσιο μνημονιακό στόχο απορρόφησης, που φθάνει τα 3.890 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό:
- Προχωρούμε εντός των ημερών με ένα 2ο πακέτο ρυθμίσεων απλούστευσης διαδικασιών
- Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων
- Είμαστε σε συνεχή διαδικασία εκκαθάρισης των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα
- Υποστηρίζουμε με project managers τα έργα προτεραιότητας που έχουν ανάγκη επιτάχυνσης και ειδικότερα αυτά που αποτελούν τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, όπως είναι το “Εlenxis”, το εθνικό ληξιαρχείο, οι υποδομές για την διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα “e-procurement” και “e-prescription”.
- Έχει οριστικοποιηθεί η προκήρυξη και το σύστημα υλοποίησης της νέας δράσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα παρουσιαστεί στις 14 Ιανουαρίου 2013.
- Μετά την συμφωνία που πετύχαμε με τους παραχωρησιούχους των 4 αυτοκινητοδρόμων, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και με τις τράπεζες που δανειοδοτούν τους οδικούς αυτούς άξονες. Στόχος είναι τον Απρίλιο να επανεκκινήσουν τα έργα, αυξάνοντας έτσι την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει το επίπεδο ρευστότητας στην οικονομία, που αποτέλεσε βασικό εμπόδιο για την απορρόφηση των κονδυλίων την προηγούμενη χρονιά.
Παράλληλα, τους πρώτους μήνες του 2013 συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση για τους πόρους της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και προχωρούμε στον σχεδιασμό των στρατηγικών και προτεραιότητων της χώρας για την νέα αυτή περίοδο.
Θεωρούμε, ότι η επίτευξη των στόχων του 2012 μας δίνει ουσιαστικά επιχειρήματα ώστε να διεκδικήσουμε το μέγιστο δυνατό για τη χώρα.
Δημοσιογράφος: Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα υπάρξει επέκταση της αύξησης της κοινοτικής συμμετοχής στο 95% μέχρι το τέλος του προγράμματος. Αυτό συνεπάγεται μείωση της δημόσιας δαπάνης για το κομμάτι του ΕΣΠΑ και πόση θα είναι αυτή η μείωση;
Κ. Χατζηδάκης: «Αυτονόητα συνεπάγεται. Η τυχόν αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 95% και για τα δυο τελευταία έτη που μπορούμε να απορροφούμε κονδύλια, αυτονόητα συνεπάγεται μείωση της ελληνικής συμμετοχής. Και θεωρώ ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί από τα 24,3 δισ. ευρώ που είναι το σημερινό ύψος θα έχουμε μία μείωση της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων που σημαίνει ότι όταν κανείς κάνει τότε τέτοιου είδους υπολογισμούς που κάνουμε σήμερα, αυτονόητα τα ποσοστά της απορρόφησης, το καταλαβαίνετε, θα είναι ακόμη μεγαλύτερα».
Στο σύνδεσμο http://www.espa.gr/el/Pages/poreia_ylop_espa.aspx είναι αναρτημένοι οι πίνακες προόδου υλοποίησης του ΕΣΠΑ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Πηγή άρθρου: ΕΣΠΑ