Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | +30.26650.21428

BUSINESS & MARKETING STRATEGIES TO GROW YOUR BUSINESS

Λύσεις, συμβουλές & ιδέες για να αναπτύξετε γρήγορα την επιχείρηση σας

Χρηματοδότηση επενδύσεων σε Έρευνα και Καινοτομία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής

Η καινοτομία, η έρευνα και η ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, στο Ζάππειο, παρουσία της Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική Danuta Hubner. Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τον Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Αγγελάκα, αναδείχθηκε η σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και πολιτικές για την έρευνα, προγράμματα χρηματοδότησης, δράσεις ευρωπαϊκών και ελληνικών Πόλων Καινοτομίας, επιτυχημένες καινοτομίες που έχουν αξιοποιηθεί στην αγορά, κ.λπ. Σημειώνεται πως το 2009 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Περιφερειών Gerhard Stahl, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Giovanni Colombo, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Φίλιππος Τσαλίδης, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης Σπυρίδων Ευσταθόπουλος, ο Συντονιστής της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Lambert van Nistelroij, καθώς και εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η Danuta Hubner αναφέρθηκε στην 3η γενιά της πολιτικής για την έρευνα και την καινοτομία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αξιοποιώντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και να προωθηθούν “πράσινες” επενδύσεις.

Η κα Hubner ανακοίνωσε ότι για το 2009 και 2019 τα έργα του ΕΣΠΑ θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με κοινοτικούς πόρους σε ποσοστό μέχρι και 100%, και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις για αύξηση του ποσοστού της εθνικής σμμετοχής. Επίσης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον προκαταβολή 4-8 εκατ. ευρώ το 2009, πέραν του 1,1 δισ. ευρω που έχει λάβει σε προκαταβολές από το 2007, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των έργων. Επίσης την περίοδο 2007-2013 οι ελληνικές αρχές θα χορηγήσουν πάνω από 3,6 δισ. ευρώ σε καινοτόμα έργα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την έρευνα και την καινοτομία, τα επιτεύγματα και τους μελλοντικούς στόχους. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για “έξυπνη” ανάπτυξη, η οποία θα βασίζεται στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα, στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή κα τις επιχειρήσεις. Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά, στόχος είναι να δημιουργηθούν clusters μεταξύ ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, να προωθηθούν καινοτόμες δράσεις από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, τα οποία και θα βραβεύονται για το έργο τους.

Ο Ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Αγγελάκας αναφέρθηκε στις προκλήσεις της οικολογικής καινοτομίας σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στα σχετικά προγράμματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οπως τόνισε μάλιστα η περιβαλλοντική βιομηχανία στην ΕΕ έχει κύκλο εργασιών 227 δισ. ευρώ (2,2% ΑΕΠ, 3,4 εκατ. θεσεις εργασίας).

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Φίλιππος Τσαλίδης παρουσίασε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης και τους στόχους της εθνικής πολιτικής στον τομέα της Έρευνας της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας. Από την πλευρά του ο Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης Σπύρος Ευσταθόπουλος τόνισε τον τριπλασιασμό των κονδυλίων για την έρευνα από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ) – 1,4 δισ. ευρώ έναντι 550 εκατ. ευρώ – και την ανάγκη για επενδύσεις στην έρευνα από τον ιδιωτικό τομέα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της εκδήλωσης, καθώς και του Υπουργείου Ανάπτυξης.Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Συντάκτης

Business & Marketing Consultant, BA, MBA in Marketing, Epixeirein.gr

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Essential SSL