Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | +30.26650.21428

BUSINESS & MARKETING STRATEGIES TO GROW YOUR BUSINESS

Λύσεις, συμβουλές & ιδέες για να αναπτύξετε γρήγορα την επιχείρηση σας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 18ο Συνέδριο InfoCom World  Digital Economy

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 18ο Συνέδριο InfoCom World Digital Economy

18ο Συνέδριο InfoCom World

Digital Economy: The Highway of NGN!
2 Νοεμβρίου 2016 | Ξενοδοχείο Divani Caravel

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου συνεδρίου InfoCom World 2016, του μεγαλύτερου συνεδρίου Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής & Media στη ΝΑ Ευρώπη. Κατά γενική ομολογία, το φετινό συνέδριο ήταν το πλέον επιτυχημένο των τελευταίων ετών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την προσέλευση περισσότερων από 3.000 συνέδρων, τη συμμετοχή των κορυφαίων εταιρειών και επαγγελματιών του κλάδου αλλά και την απήχησή του σε υψηλόβαθμα στελέχη της ψηφιακής αγοράς.

Η φετινή εκδήλωση με κεντρικό θέμα «Digital Economy: The Highway of NGN», εστίασε στην αναδιάρθρωση του τεχνολογικού, επενδυτικού και στρατηγικού προσανατολισμού της αγοράς συνολικά, με κοινή παραδοχή πως οι ψηφιακές γέφυρες αποτελούν μοναδική διέξοδο προς τη νέα οικονομία, και την έξοδο της χώρας από το περιθώριο και την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας.

Είτε αναφερόμαστε στο 5G, είτε στην οπτική ίνα, «η επένδυση στα δίκτυα νέας γενιάς είναι μονόδρομος», ήταν το αναμενόμενο συμπέρασμα της πρώτης ενότητας με τίτλο «NGN – Full Speed Ahead». Όπως ανέφερε και ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ Γιώργος Στεφανόπουλος, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, προβλέπεται η πλήρης ανάπτυξη των δικτύων 5G για κάθε κράτος μέλος της μέχρι το 2025. Έτσι, 1,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, με εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 900 δισ. ευρώ. Βέβαια, η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις σε όλους τους στόχους της ψηφιακής ατζέντας, ιδιαίτερα σε αυτούς που αφορούν τη χρήση δικτύων από πολίτες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι η προσθήκη συνδέσεων τέταρτης γενιάς (4G) και υπηρεσιών VDSL ενίσχυσε τη συνδεσιμότητα, ενώ η ενσωμάτωση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναβάθμισε τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Digital Economy: Investing in Opportunities», παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις και οι καινοτομίες στο αναδυόμενο τοπίο, ενώ συζητήθηκαν οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις για τη διανομή εξελιγμένου πολυμεσικού περιεχομένου, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα αλλάξουν τη μορφή της αγοράς ICT, αλλά και η ανάγκη για Data Driven επιχειρήσεις και το πως αυτό επηρεάζει την αποτελεσματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και το σύγχρονο επιχειρείν. Για σημαντικές ευκαιρίες για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών σε κλάδους όπως είναι ο τουρισμός, οι τράπεζες και το ηλεκτρονικό εμπόριο έκαναν λόγο οι συμμετέχοντες στο πάνελ της ενότητας. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και στην αύξηση της παραγωγικότητας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Επίσης, αναφέρθηκε ότι ήδη πολλές από τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της, αν και ένα βασικό θέμα που υπάρχει σχετίζεται με την νοοτροπία της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής.

Στο Λονδίνο, τη Στοκχόλμη, τη Βιέννη και την Κωνσταντινούπολη -τις πόλεις όπου έχουν την «έδρα» τους και τις γνωρίζουν καλά- μας μετέφεραν οι συμμετέχοντες στο panel της τρίτης ενότητας, με τίτλο «Digital Greece Worldwide: Α High Tech Society!». Μίλησαν για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και τις ανατροπές που φέρνει, τη διάθεση συνεργασίας που επικρατεί, το κοινωνικό πρόσωπο της τεχνολογίας που φτιάχνεται για να υπηρετεί τον πολίτη, αλλά και τις ωφέλειες από την ύπαρξη στρατηγικής σε θέματα καινοτομίας και ΤΠΑ. Το μήνυμά τους στους νέους, μονολεκτικά: Απαραίτητες οι soft skills / Ανοικτό μυαλό και ταπεινότητα / Μάθε κώδικα – κάνε stage!

Σε θέση εκκίνησης για τις επενδύσεις σε NGN στο πλαίσιο του Κανονισμού Vectoring βρίσκονται οι μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, όπως έγινε φανερό από τη συζήτηση μεταξύ των ανωτέρων στελεχών τους στην τέταρτη ενότητα της Ολομέλειας του Συνεδρίου Leaders Summit, με τίτλο «New Generation Investments». Στην ίδια ενότητα παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ Δημήτρη Τσαμάκη για πρώτη φορά τα βασικά σημεία του Κανονισμού που οδεύει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, ενώ από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Βασίλης Μαγκλάρας αναφέρθηκε στο σχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα.

Παράλληλες Δράσεις

Στην παράλληλη ενότητα «OMNI TV: Think outside the TV Box!», βασικό θέμα ήταν η  διατήρηση της πολυφωνίας, αλλά και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής περιεχομένου από πλευράς του θεατή, μέσα από εναλλακτικούς τρόπους μετάδοσης εκτός των UHF και των όποιων νομικών ή άλλων περιορισμών. Άλλωστε η τεχνολογία –δορυφορική και web– είναι πλέον εξαιρετικά προσιτή και διαδεδομένη, ώστε να «σπάσει» τα δεσμά των ραδιοσυχνοτήτων. Οι  ομιλητές σε αυτή την ενότητα παρουσίασαν τις λύσεις και προτάσεις τους οι οποίες σαν στόχο έχουν την διανομή περιεχομένου σε πολλές μορφές συσκευών, με χαμηλό κόστος και πολλαπλές δυνατότητες επιλογών. Στη συζήτηση που ακολούθησε, εξήχθησαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Όπως, η ισχυρή δυναμική που αποκτά –ιδιαίτερα στα νεανικά κοινά– η online παρακολούθηση περιεχομένου, οι ανάγκη εξεύρεσης στέγης των περιφερειακών σταθμών, η παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου, καθώς βέβαια και η βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων παραγωγής και διανομής περιεχομένου.

Στην ενότητα «Digital Marketing & Business Transformation», πραγματοποιήθηκε ένας ανοιχτός διαδραστικός διάλογος μεταξύ καταξιωμένων επαγγελματιών από τους χώρους της στρατηγικής επιχειρήσεων, του marketing, της τεχνολογίας, της πληροφορικής και του outsourcing, με το κοινό το οποίο αποτελούνταν από υφιστάμενους και επίδοξους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που αναζητούσαν ξεκάθαρες και πρακτικές απαντήσεις σε απορίες και προβληματισμούς για τα dos and don’ts στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Αναλύθηκαν θέματα όπως, η επιλογή αντικειμένου και έδρας μίας επιχείρησης, τα βασικά χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, καθώς και τα ψηφιακά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει, τόσο για τη λειτουργία της όσο και για την έξοδό της με αξιώσεις στην αγορά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την παρουσίαση των ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει ο Όμιλος ΟΤΕ, και συγκεκριμένα το SESAME project, αναφορικά με το συντονισμό Μικρών Κυψελών για την παροχή υπηρεσιών-ευκολιών πολλαπλής μίσθωσης και για παροχή ακραίων υπηρεσιών δικτύου, και του PrivacyFlag project, σχετικά με την ενεργοποίηση προστασίας του απορρήτου που βασίζεται σε «πληθο-πορισμό», για εφαρμογές «έξυπνων τηλεφώνων», ιστοτόπους και αναπτύξεις του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ).

Πλήθος κόσμου προσέλκυσαν τα 23 θεματικά workshops που παρουσίασαν εξειδικευμένοι εισηγητές και επαγγελματίες του χώρου, καλύπτοντας εξειδικευμένες πτυχές του Marketing, του Προγραμματισμού, της Πληροφορικής, και άλλων κλάδων, προσφέροντας μία χρηστική εμπειρία στους συμμετέχοντες.

Το συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με την απονομή των βραβείων «InfoCom Awards», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρεία χρήση των Social Media από τους συνέδρους της εκδήλωσης, ανέδειξαν σε Trending Topics τόσο το account @InfoComWorld, όσο και το hastag #icw16! Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η Ολομέλεια του συνεδρίου μεταδόθηκε για πρώτη φορά και σε live streaming, προσελκύοντας περισσότερους από 1600 θεατές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας!

Περισσότερο υλικό από το Συνέδριο και τις επιμέρους ενότητες καθώς και τις παρουσιάσεις των εισηγητών, μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του InfoCom World, ενώ στο κανάλι της SmartPress στο YouTube αναρτώνται σταδιακά τα βίντεο από τις ομιλίες της εκδήλωσης.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ:

Ανδρέας Καραντώνης, Τηλ: 210 52 01 500 (ext.110), Email: a.karantonis@smartpress.gr

Αγγελική Νόστη, Τηλ: 210 52 01 500 (ext. 106), Email: a.nosti@smartpress.gr

 

Συντάκτης

Business & Marketing Strategies to Grow your Business.

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Essential SSL