Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | +30.26650.21428

BUSINESS & MARKETING STRATEGIES TO GROW YOUR BUSINESS

Λύσεις, συμβουλές & ιδέες για να αναπτύξετε γρήγορα την επιχείρηση σας

Πρόγραμμα “Νέα –Καινοτομική Επιχειρηματικότητα” με 50% επιδότηση για νέες και καινοτομικές επιχειρήσεις

Κάντε το πρώτο βήμα - Ξεχωρίστε από το πλήθος - epixeirein.grΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στις 24.5.2011 η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα “Νέα –Καινοτομική Επιχειρηματικότητα” του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Το Πρόγραμμα ενισχύει την ίδρυση επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, που έχουν μια καινοτόμο ιδέα (ή/και μια κατοχυρωμένη τεχνογνωσία), η οποία δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιηθεί εμπορικά, με σκοπό να μετατρέψουν (την ιδέα τους ή/και την τεχνογνωσία τους) σε επιχείρηση!

Επίσης, ενισχύονται Πολύ Μικρές και Μικρές νέες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως και πέντε (5) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών, με μία ή περισσότερες από τις παρακάτω μορφές:

  • την εμπορική διάθεση νέων προϊόντων ή υπηρεσιών
  • την επέκταση/διαφοροποίηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους
  • τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν

Δημόσια Δαπάνη:

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 30.000.000,00€.

Προϋπολογισμός Έργων:

  • Ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από €30.000 έως €300.000 ευρώ για το τομέα της μεταποίησης
  • και από €20.000 έως €200.000 για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ποσοστό επιδότησης:

Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 60% (από 50% που είχε ανακοινωθεί αρχικά) των επιλέξιμων δαπανών για ολόκληρη την χώρα.

Η επιλεξιμότητα των δαπανών, για τον πρώτο κύκλο υποβολής, υπολογίζεται από την ημερομηνία Προκήρυξης του Προγράμματος (24.05.2011)

Ποιες δραστηριότητες εντάσσονται:

Για να δείτε αναλυτικά τις δραστηριότητες που εντάσσονται, αλλά και αυτές που εξαιρούνται, κατεβάστε εδώ έναν πίνακα σε .pdf.

Επιλέξιμες Δαπάνες:

  • Κτιριακά / Διαμόρφωση κτιρίων και  χώρων / Ειδικές Εγκαταστάσεις (έως 25% του προϋπολογισμού του έργου)
  • Μηχανολογικός και Εργαστηριακός Εξοπλισμός (έως 80%)
  • Πληροφορική / τηλεπικοινωνίες (έως 45%)
  • Κατοχύρωση – Τροποποίηση Πατεντών – Πνευματικής Ιδιοκτησίας / Χρήση και Προστασία δικαιωμάτων πατεντών και πνευματικής ιδιοκτησίας / Μεταφορά τεχνογνωσίας (έως 40%)
  • Σχεδιασμός και πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών / Πιστοποίηση Διαχειριστικών Συστημάτων (έως 25%)
  • Δαπάνες Τεχνικής, Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
  • Δαπάνες προβολής & επικοινωνίας (έως 20%)
  • Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού  και ανθρωπίνων πόρων (έως 20%)
  • Ανάπτυξη Πρωτοτύπων  (έως 40%)
  • Λειτουργικές Δαπάνες (Μόνο για τις υπό ίδρυση επιχειρήσεις και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει πλήρη διαχειριστική χρήση) (έως 5% και μέχρι 12.000€)

Διάρκεια Υλοποίησης:

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης.

Υποβολή προτάσεων:

Για τον πρώτο κύκλο υποβολής, οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (υποχρεωτικά) στον διαδικτυακό τόπο http://www.ependyseis.gr/ και www.ependyseis.gr/mis από τις 01.08.2011 (αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε στις 15/7) μέχρι τις 1.11.2011 (μετά από παράταση).

Φορείς διαχείρισης του προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας – Διεύθυνση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΔΜΜΕ) και ο Ενδιάμεσος Φορέας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ).

Βαθμολογία:

Η βαθμολογία χωρίζεται σε 3 κατηγορίες κριτηρίων:

  1. Κριτήριο Καινοτομικότητας (Βαρύτητα 40%)
  2. Κριτήριο Αξιοπιστίας Επιχειρηματικού Φορέα (Βαρύτητα 30%)
  3. Κριτήριο Βιωσιμότητας Επιχειρηματικού Σχεδίου (Βαρύτητα 30%)

Για όλα τα κριτήρια οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να συνυποβάλουν σχετική τεκμηρίωση όπου αυτό είναι εφικτό.  Έλλειψη επαρκούς τεκμηρίωσης μπορεί να οδηγήσει σε μη αξιολόγηση των κριτηρίων.

Γενικά σημεία που θα πρέπει να γνωρίζετε:

  • Το πρόγραμμα καλύπτει μεγάλο εύρος επιλέξιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει τους κλάδους της μεταποίησης, της “πράσινης” οικονομίας και πολλούς από τους κλάδους της παροχής υπηρεσιών με εν δυνάμει καινοτομικά χαρακτηριστικά.
  • Δεν περιλαμβάνονται δραστηριότητες που δεν έχουν από τη φύση τους καινοτομικό χαρακτήρα ή υπάρχει κορεσμός στην αγορά (για παράδειγμα εξαιρούνται οι κλάδοι του εμπορίου και τουρισμού).
  • Η έμφαση στην αξιολόγηση  των επιχειρηματικών σχεδίων  δίδεται στα ποιοτικά τους στοιχεία που σχετίζονται με την καινοτομικότητά τους, τα προσόντα του υποψήφιου επιχειρηματία, την ποιότητα των προτεινόμενων προς χρηματοδότηση ενεργειών
  • Στην έννοια της καινοτομίας περιλαμβάνεται και επιβραβεύεται όχι μόνο η επιστημονική / τεχνολογική καινοτομία αλλά και η μη τεχνολογική και η οικολογική καινοτομία.
  • Επίσης κάτι που αναμένεται να διευκολύνει πολλούς, είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται τεκμηρίωση ιδίας συμμετοχής.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες και τα κριτήρια βαθμολογίες,  βλέπουμε την μεγάλη βαρύτητα και σημασία που δίνεται στην καινοτομικότητα της ιδέας. Θα πρέπει δηλαδή η ιδέα που θα προτείνετε για να γίνει επιχείρηση, να είναι πραγματικά καινοτόμα προκειμένου να πάρει υψηλή βαθμολογία και να εγκριθεί το επιχειρηματικό σας σχέδιο.

Η “Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες”, σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες, είναι σε θέση να αναλάβει την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας σας, αλλά και την μετέπειτα ολοκλήρωση του. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας. Τηλ: 26650.21428, Fax: 26650.27849, e-Mail: info@epixeirein.gr.

Σημειώστε το email σας για να λαμβάνετε όλες τις δημοσιεύσεις μας, χρήσιμα άρθα και ενημερώσεις:

(Θα σας αποσταλεί email επιβεβαίωσης)

Συντάκτης

Business & Marketing Consultant, BA, MBA in Marketing, Epixeirein.gr

Σχετικά Άρθρα

20 Σχόλια

  1. christos

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΕΣΠΑ ‘Η ΟΑΕΔ?

  2. Χρήστος

    Μπορώ να ενταχθώ στο πρόγραμμα αν θέλω να φτιάξω μια εταιρεία δημιουργίας δωρεάν σάιτ online κρατήσεων για ξενοδοχεία και πέρνοντας ποσοστά γι αυτές τις κρατήσεις? Κάτι παρόμοιο με το booking.com
    Θεωρείτε ότι το πρόγραμμα ανήκει στον τομέα του τουρισμού?

  3. Βασίλης Παππάς

    @chrisk
    Αυτή την στιγμή για εμπορικό κατάστημα δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ούτε για ίδρυση ούτε για εκσυγχρονισμό. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μια εναλλακτική περίπτωση που ίσως σε ενδιαφέρει (και τρέχει αυτή την στιγμή), είναι το πρόγραμμα JEREMIE που αφορά χαμηλότοκο Τραπεζικό δάνειο http://epixeirein.gr/?p=2537

  4. chrisk

    Υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο πρόγραμμα για επιχείρηση (κατάστημα πώλησης) με βιολογικά προιόντα ή επιχείρηση με φυτικά προιόντα;

  5. Βασίλης Παππάς

    @χριστίνα
    Αυτή την στιγμή δεν τρέχει κανένα πρόγραμμα. Θα πρέπει να περιμένουμε..

    @Μάνος
    Αυτό που θα κάνεις είναι εμπόριο; Εαν ναι δεν μπάινεις στο πρόγραμμα. Εαν πρόκειτε για παροχή υπηρεσιών θα πρέπει να δούμε ποιο αναλυτικά την δραστηριότητα (ΚΑΔ) ώστε να πούμε με σιγουριά εαν εντάσσεται ή όχι.

    @Βασίλης
    Όλος ο κλάδος της εστίασης εξαιρείτε από το πρόγραμμα.

  6. Βασίλης

    Κλαλησπέρα,θα ήθελα να με πληροφορήσετε αν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι χώροι εστίασης όπως π.χ γήπεδο 5Χ5 οπού θα λειτουργεί και ως αναψυκτήριο και ως γυμναστήριο.Σας ευχαριστώ πολύ.

  7. Mανος

    κ. Βασίλη καλημέρα ,
    Θα κάνω έναρξη τέλη καλοκαιριού – αρχές Σεπτεμβρη τεχνικής εταιρείας εγκαταστάσεων με πράσινες στέγες , φυτεμένα δώματα , ταρατσόκηπους και ανακύκλωσης νερού
    Θα μπορούσα να ενταχθώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

  8. χριστίνα

    ευχαριστώ. Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο άλλο ανοιχτό πρόγραμμα επιδοτήσεων στο οποίο θα μπορούσα να ενταχθώ (π.χ. ως γυναίκα ή νέος επιστήμονας );

  9. χριστίνα

    Καλησπέρα,
    είμαι ψυχολόγος, ήμουν ελέυθερος επαγγελματίας από το 2001 εως το 2009. Έκανα διακοπή και τώρα σκέφτομαι να κάνω και πάλι έναρξη επαγγέλματος παροχή υπηρεσιών ψυχολόγου. Μπορώ να ενταχθώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

  10. Βασίλης Παππάς

    @Χρόνης
    Η δραστηρίοτητα αυτή εντάσσεται τόσο στο Πρόγραμμα Νέας Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας (αρκεί να δείξεις κάποια καινοτομία), όσο και στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο – Επιχειρηματικότητα Νέων (απο 20-40 ετών, ελάχιστη επένδυση 200 χιλ. ευρώ) που ξεκινάει στις 1/7.

  11. Χρονης

    κ.Βασιλη σκεφτομαι να κανω μια επιχειρηση στην οποια θα παραγω πραλινα μαρμελαδα και συναφη προιοντα με στοχο την εξαγωγη στην γερμανια.θα ηθελα να με ενημερωσετε σχετικα με καποιο τροπο στο αν θα μπορεσω να ενταχθω σε καποιο προγραμμα. υπαρχει μια σχετικη υποδομη για να τα στελνω στην γερμανια ουτως η αλλως ευχαριστω

  12. Βασίλης Παππάς

    @Αλέξανδρος
    Εεπειδή δεν υπάρχει ΚΑΔ για επιχειρήσεις συμβούλων ενέργειας, θα πρότεινα να δείτε (ή να ρωτήσετε τον λογιστή σας) ποιος είναι ο ΚΑΔ. Στην συνέχεια μπορείτε πολύ εύκολα να δείτε εαν εντάσσεται στο πρόγραμμα κατεβάζοντας την λίστα με τους επιλέξημους ΚΑΔ.

    @ΕΥΑ
    Προτείνω για τις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρει να μάθετε εαν εντάσσονται – να κατεβάσετε την λίστα με τις επιλέξημες δραστηριότητες – θα την βρείτε στα μέσα αυτού του post. Απαντώντας στο ερώτημα μας, γενικά ανφέρω ότι ο κλάδος του τουρισμού εξαιρείται, καθώς και τα συνεργεία. Όταν πρόκειτε για αγορά εξοπλισμού εργαστηρίου – η απάντηση είναι “εξαρτάται” από το εαν ο εξοπλισμός είναι καινοτόμος ή όχι!

    @Μάκης Γιαννόπουλος
    Ο πρωτογενής τομέας εξαιρείτε από αυτό το πρόγραμμα. Μπορείτε να δείτε την εναλλακτική να γίνει αγρότης (ρωτήστε για την διαδικασία και τα διακιολογητικά στην οικία Δ/ση Γεωργίας της Νομαρχίας σας), όπου στην συνέχεια μπορεί να εκμεταλευτεί προγράμματα αγροτικής φύσης.

    @Πένη Ευαγγέλου
    Αυτή την στιμγή δεν τρέχει κάποιο πρόγραμμα. Περιμένουμε να ξεκινήσει το πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού. Μέσα από το site θα ενημερώσουμε όταν έχουμε περισσότερα νέα. Μια εναλλακτική περίπτωση που ίσως σε ενδιαφέρει (και τρέχει αυτή την στιγμή), είναι το πρόγραμμα JEREMIE που αφορά χαμηλότοκο Τραπεζικό δάνειο http://epixeirein.gr/?p=2537

  13. Πένυ Ευαγγέλου

    Μπορείτε να με πληροφορήσετε αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα επιδότησης για νέα τουριστικά καταλύματα:

  14. Μάκης Γιαννόπουλος

    Η σκέψη μου είναι η εξής και θα ήθελα να με βοηθήσετε αν μπορείτε.Σε ένα μικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας καλλιεργούν μικρές εκτάσεις σκόρδου για οικιακή χρήση.Σε έκθεση της Θεσσαλονίκης είχε βραβευθεί για την ποιότητά του.Ο γιος μου είναι 26 ετών και στο συγκεκριμένο χωριό έχουμε έκταση πάνω από 10 στρέμματα.Μπορεί να μπει στο πρόγραμμα και να καλλιεργήσει το συγκεκριμένο προϊόν και πώς μπορεί να το προωθήσει στην αγορά;;

  15. EΥΑ

    ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ α) Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΜΠΕΤΩΝ β) ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ γ) Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  16. Αλέξανδρος

    Καλημέρα

    Μπορείτε να διευκρινήσετε αν η επιδότηση ισχύει για επιχειρήσεις συμβούλων ενέργειας?

  17. Βασίλης Παππάς

    Καλημέρα Κώστα,
    Οι κλάδοι του εμπορίου, εστίασης, και τουρισμού εξαιρούνται από το Πρόγραμμα. Θεωρούνται από το υπουργείο ως μη-καινοτομικοί και δεν τους εντάξανε.

  18. kostas

    καλησπέρα, επειδή δεν μπορώ να κατεβάσω το αρχείο pdf που προτείνετε, μπορείτε να διευκρινήσετε αν η επιδότηση ισχύει για επιχειρήσεις εστίασης ή pub?
    τώρα θα μου πείτε που υπάρχει καινοτομία στην εστίαση ή στη pub..κάτι θα βρούμε..

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Essential SSL