Αυτή είναι η ερώτηση που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό ως ψηφοφορία στο blog. Φθάσαμε αισίως τις 100 απαντήσεις, και θεώρησα χρήσιμο και ενδιαφέρον να σχολιάσουμε τα αποτελέσματα.
Έτσι λοιπόν στην ερώτηση: Τι πιστεύεται ότι παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης; Οι πιθανές απαντήσεις προς ψήφιση ήταν τέσσερις:
1. Τα διαθέσιμα χρήματα για επενδύσεις
2. Το marketing και οι πωλήσεις
3. Η οργάνωση και ο Προγραμματισμός
4. Η Διάθεση του Επιχειρηματία
Μεταξύ λοιπόν αυτών των απαντήσεων, πρώτη με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε η απάντηση “Η Οργάνωση και ο Προγραμματισμός” με ποσοστό 46%. Ακολουθεί η απάντηση “η διάθεση του επιχειρηματία” με ποσοστό 22%, και ακόμα παρακάτω στην τρίτη θέση η απάντηση “το marketing και οι πωλήσεις” με πσοστό 17%, και στην τελευταία θέση, όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, με ποσσοστό 15%, βρίσκεται η απάντηση “τα διαθέσιμα χρήματα για επενδύσεις” .
Κάνοντας μια μικρή ανάλυση των αποτελεσμάτων, το πρώτο πράγμα που διαπιστώνουμε είναι ότι για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης, για τον περισσότερο κόσμο, τα χρήματα δεν παίζουν τον πρώτο ρόλο. Άλλα πράγματα θεωρούνται πιο βασικά, και κυρίως η οργάνωση της επιχείρησης και ο προγραμματισμός που θα επιδείξει. Με το οποίο και θα συμφωνήσω. Τι να τα κάνεις τα χρήματα εάν δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, που θέλεις να πας, τους στόχους που έχεις για ανάπτυξη, την στρατηγική που θα ακολουθήσεις!
Από την άλλη, η διάθεση και όρεξη που δείχνει ο επιχειρηματίας είναι κάτι πολύ σημαντικό, όπως πιστεύει το 22%, και προσωπικά νομίζω ότι αδικείτε λίγο σε ποσοστό (φυσικά δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την πλειοψηφία)! Το λέω αυτό γιατί η όρεξη και διάθεση που θα επιδείξει ο επιχειρηματίας για να βελτιώσει την επιχείρηση του είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Εάν “βαριέται” με αυτό που κάνει και δεν έχει την διάθεση να το αναπτύξει, τότε σύντομα θα πρέπει να ψάξει για νέα δουλειά!!
Το 17% πιστεύει ότι τον σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης παίζουν το “marketing και οι πωλήσεις”. Επίσης χαμηλό ποσοστό (το περίμενα λίγο πιο πάνω)! Το σκεπτικό πίσω από την απάντηση είναι ότι όσο καλή οργάνωση και διάθεση και αν έχει ένας επιχειρηματίας, εάν δεν ξέρει πώς να πουλήσει και πως να πείσει την αγορά ότι το προϊόν του είναι το καλλίτερο, τότε δεν θα καταφέρει να κάνει και πολλά πράγματα!
Και στην τελευταία θέση με ποσοστό 15%, βρίσκεται η απάντηση “τα χρήματα”. Είναι γεγονός ότι τα χρήματα από μόνα τους δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα σε μια επιχείρηση εάν δεν έχει οργάνωση και προγραμματισμό, εάν ο επιχειρηματίας δεν έχει την διάθεση να δημιουργήσει νέα πράγματα, εάν δεν έχει ένα σοβαρό πλάνο marketing και δεν ξέρει να πουλάει!
Κλείνοντας θέλω να σημειώσω ότι εάν πραγματικά θέλετε να ξεκινήσετε κάτι, ή έχετε επιχείρηση και θέλετε να την αναπτύξετε, τα χρήματα δεν θα πρέπει να αποτελούν το εμπόδιο! Το σημαντικό είναι να υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα που αναφέραμε. Ξεκινήστε την ανάπτυξη της επιχείρησης σας με αυτά!
Σχετικά μου τους Business Angels…
Βλέπω ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλά ακόμα δεν ξέρω αν κάποιοι το έχουν χρησιμοποιήσει, ούτε γνωρίζω αν είχαν κάποια αποτελέσματα
Μια προσπάθεια γίνεται από τον ΕΟΜΜΕΧ και σε παραπέμπω στο Link: http://www.eommex.gr/greek/services/ba/index.htm, όπου θα βρεις και λίστα με τους Business Angels στην Ελλάδα.
Επίσης μια πολύ καλή μελέτη γενικά με τους Business Angles έχει κάνει το ΚΕΤΑ Αττικής, και θα την βρεις στο link: http://www.keta-attiki.gr/corpsite/display/dsp_Entity.asp?EN_ID=85.
Αλήθεια, λειτουργεί ο θεσμός των Business Angels στην Ελλάδα, υπάρχουν δηλαδή νέες μικρές επιχειρήσεις που έχουν κάνει χρήση αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου;
Εαν υπάρχουν όλα τα άλλα σε μια υπάρχουσα επιχείρηση θα υπάρχει και χρήμα! Όλα τα άλλα θα έχουν φέρει το χρήμα!
Εαν η επιχείρηση ξεκινάει τώρα οι επιλογές χρηματοδότησης είναι συγκεκριμένες και διάφορες. Ο νέος επιχειρηματίας ή θα έχει δικά του κεφάλαια (καταθέσεις, μετοχές, περιουσία, κλπ.) τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να ξεκινήσει την επιχείρηση του, ή θα καταφύγει σε ξένα κεφάλαια, δηλαδή δανειοδότηση (από τράπεζες, οικογένεια, φίλους, κλπ.), Leasing σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ μην ξεχνάμε ότι μπορεί να εκμεταλευτεί και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δίνουν πολύ καλά ποσοστά επιδότησης (εν όψη ΕΣΠΑ από 2009 – πιο πριν δεν το βλέπω). Όσον αφορά την δανειοδότηση από τράπεζα, συμπληρώνω ότι υπάρχει και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το οποίο είναι αρκετά χρήσιμο σε περιπτώσεις νέων επιχειρηματιών όπου από την μία εγγυάτε έως το 70% στο ύψος του δανείου που παίρνει κάποιος και από την άλλη μειώνει το επιτόκιο στο επιχειρηματικό δάνειο κατά 4 μονάδες.
Δεν θα αναφέρω τα Venture Capital και τους Business Angels που επίσης είναι μια πολύ καλή πηγή άντλησης φρέσκου χρήματος (με πολλές προϋποθέσεις βέβαια) αφού θα έπαιρνε αρκετό χώρο και χρόνο να τα περιγράψουμε. Θα τα περιγράψω σε ένα από τα επόμενα post.
Και φυσικά ο συνδιασμός όλων αυτών, δηλαδή ιδίων και ξένων κεφαλαίων.
Εαν θέλεις πιο συγκεκριμένες πληροφορίες (ή οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρετε) επικοινώνησε μαζί μου στο email μου.
Κι αν υπάρχουν όλα τα άλλα εκτός από το χρήμα τι γίνεται, δανειζόμαστε;