Δώδεκα θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη του “Doing Business 2011”, που καταρτίζει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
Η χώρα μας κατατάσσεται στην 109η θέση, από την 97η την προηγούμενη χρονιά, ανάμεσα στις 183 χώρες που αξιολογούνται.
Η έκθεση που έχει τίτλο “Doing Business” και κάθε χρόνο εξετάζει την πρόοδο που έχει κάνει κάθε μία από 183 οικονομίες παγκοσμίως στον τομέα της επιχειρηματικότητας, κατατάσσει την Ελλάδα ιδιαίτερα αρνητικά όσο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατέχει αρνητική πρωτιά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να εμφανίζονται περισσότερο ελκυστικές για να επενδύσει κάποιος ανοίγοντας μία μικρή ή μεσαία επιχείρηση.
Υπάρχουν 9 συγκεκριμένα κριτήρια βάση των οποίων η ετήσια έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας κατατάσσει την εκάστοτε οικονομία στη αντίστοιχη βαθμίδα του παγκόσμιου δείκτη επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για κριτήρια, τα οποία αφορούν από τα μέτρα που έχει λάβει ένα κράτος για την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στη διαδικασία έναρξης μίας επιχείρησης μέχρι ακόμα το κατά πόσον το φορολογικό περιβάλλον μίας χώρας είναι ευνοϊκό για τον εκάστοτε- μικρομεσαίο κατά κύριο λόγο- επιχειρηματία να δραστηριοποιηθεί σε αυτήν.
Τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης για τη χώρα μας:
- Η Ελλάδα έχει κάνει ελάχιστα βήματα τα τελευταία πέντε χρόνια, για να διευκολύνει τις συνθήκες επιχειρηματικότητας. Πολύ λιγότερα βήματα, σίγουρα, σε σχέση με την Τουρκία, τη Βουλγαρία ή τη FYROM, οι οποίες στον αντίστοιχο πίνακα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
- Τον τελευταίο, μόλις, χρόνο η Ελλάδα υποχώρησε κατά 12 ολόκληρες θέσεις (από τη θέση 97 που βρισκόταν στην αντίστοιχη έκθεση του 2010, πέφτει φέτος στη θέση 109) στην παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα στις υπόλοιπες 182 οικονομίες με κριτήριο τον δείκτη επιχειρηματικότητας, που διαμορφώνεται από το συνολικότερο ευνοϊκό περιβάλλον για να ανοίξει και να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μία μικρή και μεσαία επιχείρηση. Η Ελλάδα, φέτος, με τη θέση 109 βρίσκεται κάτω ακόμα από την Γουατεμάλα, την Αιθιοπία, την Παραγουάη, το Μπανγκλαντές και την Υεμένη. Ούτε λόγος βέβαια για την απόσταση που μας χωρίζει από τις γειτονικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Γεωργία βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας διαβάθμισης και κατατάσσεται στην 12η θέση, η Κύπρος στην 37η θέση, η Βουλγαρία στην 51η θέση, η Τουρκία στην 65η θέση.
- Η Ελλάδα χάνει 46 θέσεις εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας στη μεταβίβαση ακινήτων, κατρακυλώντας στην 153η θέση από την 107η πέρυσι, ενώ αξιοσημείωτο είναι επίσης πως υποχωρεί στην εν λόγω κατάταξη ακόμα και όσον αφορά τις διαδικασίες παύσης μίας επιχείρησης (49η θέση από 43η πέρυσι). Δύο θέσεις τέλος, υποχωρεί η χώρα μας σε ό,τι αφορά τον δείκτη δανειοδότησης μιας επιχείρησης, από την 87η στην 89η.
Πρώτη στη σχετική κατάταξη για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας κατατάσσεται η Σιγκαπούρη και τελευταίο το Τσαντ.
Κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες, όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Λίβανο, το Μαρόκο και το Κόσσοβο, οι οποίες δεν φαίνεται να είναι πιο ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα στο ζήτημα της ελκυστικότητας για τις επιχειρήσεις.
Στην κατάταξη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση με μεγάλη διαφορά από την Ιταλία, η οποία βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης με γενικό κριτήριο τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντάει η φιλοδοξία οποιουδήποτε θελήσει να κάνει ένα επιχειρηματικό άνοιγμα στις χώρες αυτές. Την πρώτη θέση από πλευράς ευκολίας να ανοίξει κάποιος τη δική του επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθεί η Δανία, η Ιρλανδία και η Φιλανδία. Η Κύπρος βρίσκεται περίπου στη μέση της ευρωπαϊκής κατάταξης καταλαμβάνοντας την 15η θέση μεταξύ των κρατών- μελών της Ε.Ε.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει και πάλι την τελευταία θέση με κριτήριο είτε τη γραφειοκρατία είτε το κόστος που συναντάει ένας επιχειρηματίας που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας.
Αρνητικά καταγράφεται για την χώρα μας και η αύξηση του φόρου, που έκανε η κυβέρνηση στην μεταβίβαση ακινήτων αφού αυτή επιβαρύνει αναπόφευκτα το κόστος οποιασδήποτε επένδυσης με δεδομένο η μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας είναι κάτι πολύ σύνηθες. Η αναποτελεσματικότητα των φόρων σε συνδυασμό με τα αυξημένα γραφειοκρατικά εμπόδια λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση τόσο επενδυτικών όσο και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα.
Συμπεράσματα:
Πριν από πολλά χρόνια έχοντας ξεκινήσει από την θέση 60, σταδιακά χρόνο με το χρόνο η Ελλάδα διολισθαίνει συνεχώς στην αρνητική παγκόσμια κατάταξη. Παρακολουθώντας μάλιστα διαχρονικά τη θέση της Ελλάδας στη σχετική κατάταξη της έκθεσης «Doing Bussiness» είναι φανερό ότι είμαστε πάντα οι χειρότεροι της Ευρώπης.
Αυτό δεν είναι ενδεικτικό μόνο του γεγονότος ότι κάθε χρονιά η γραφειοκρατία και τα εμπόδια που εγείρονται στη χώρα μας γιγαντώνονται. Αλλά είναι άλλο ένα στοιχείο δηλωτικό του πώς λειτουργεί το κράτος και η οικονομία μας όλο αυτά τα χρόνια. Μέσα σε ένα πλαίσιο εχθρικό για νέες επενδύσεις, για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, για καινοτομία και ανάπτυξη η Ελλάδα γίνεται “ανταγωνιστική” μόνο ως προς τις αναπτυσσόμενες και όχι τις αναπτυγμένες χώρες.
«Η ομάδα του Doing Business έχει υπόψη της τα διάφορα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού πλαισίου που δρομολογούνται στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δεδομένα για τη χώρα στην ετήσια έκθεσή μας. Ανυπομονούμε να τα ενσωματώσουμε στις μελλοντικές εκδόσεις του Doing Business καθώς θα υλοποιούνται». Με αυτήν την δήλωση από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Στοιχείων και Ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας Neil Gregory (World Bank – IFC)* οι συντάκτες της έγκυρης ετήσιας έκθεσης για το επιχειρηματικό περιβάλλον αναγνωρίζουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και επισημαίνουν πως οι σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις δεν έχουν ενσωματωθεί στην έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα.
Δείτε αναλυτικά την έκθεση “Doing Business” εδώ!
Πηγή: ΑΝΚΟ-EUNET
Πατήστε Like εαν σας άρεσε το άρθρο ή σχολιάστε οτιδήποτε σας φάνηκε ενδιαφέρον: