Θα ξεκινήσω με μια απλή διαπίστωση, η οποία όμως δεν είναι και τόσο προφανής : “Τα τελευταία 2 χρόνια οι Τράπεζες αύξησαν την εξάρτησή τους σε δανεισμό, από την ΕΚΤ, από τα 40 δισεκατομμύρια Ευρώ στα 96 δισεκατομμύρια Ευρώ. Για να δανειστούν όμως αυτά τα λεφτά οι Ελληνικές Τράπεζες, έχουν αναγκαστεί να δώσουν εγγυήσεις 145 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Αυτό με απλά μαθηματικά σημαίνει οτι ήδη οι Τράπεζές μας δέχονται ήδη ένα κούρεμα 35%.”
Πλέον η ΕΚΤ, απaιτεί τα λεφτά της πίσω και μέσα σε 10 χρόνια οι Τράπεζές μας πρέπει να έχουν επιστρέψει 55 δισεκατομμύρια Ευρώ στην ΕΚΤ, ώστε να επιστρέψουν στα επίπεδα δανεισμού του 2007. Δηλαδή στα 40 δισεκατομμύρια Ευρώ. Αυτό όμως σημαίνει οτι οι Τράπεζες, θα πρέπει να δημιουργούν αρνητική ρευστότητα στην Ελληνική Οικονομία (τουλάχιστον 5,5 δισεκατομμύρια πρέπει να αφαιρούνται από την αγορά κάθε χρόνο). Άρα πάψτε να ελπίζετε ή να πιστεύετε οτι οι Τράπεζες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Iσα ίσα που θα βοηθούν στην συρρίκνωση της Ελληνικής Οικονομίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα θα συμβαίνουν τα παρακάτω :
Το χρέος, μέχρι τουλάχιστον να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό, θα συνεχίσει να αυξάνεται.
- Το ΑΕΠ θα μειώνεται κατά 5% μεσοσταθμικά για τα επόμενα 5 χρόνια.
- Η ανεργία θα αυξάνεται κατά 3% μεσοσταθμικά για τα επομενα 5 χρόνια. (Τελικά θα αγγίξει το 35%, όμως αυτό δεν θα ανταποκρίνεται στα σημερινά πληθυσμιακά νούμερα, αφού τα επόμενα 5 χρόνια θα έχουν εγκαταλέιψει την Ελλάδα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες. Το 80% αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι.)
- Τα χρήματα για να ασκεί επιδοματικές πολιτικές το κράτος θα έχουν αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο.
- Οι μισθοί, θα έχουν μειωθεί κατά 50% στο Δημόσιο.
- Τα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουν μειώσει τις συντάξεις κατά 40% για να μην καταρρεύσουν. Ειδικά το ταμείο του Δημοσίου, θα υποστεί μεγαλύτερες μειώσεις.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις από μόνες τους αρκούν για να προδιαγράψουν το μέλλον της βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους. Η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Και όσο πιο αργά γίνει, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό κουρέματος για τους ιδιώτες (βλέπε Ελληνικές και Ξένες Τράπεζες, που κατέχουν Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.). Η προσωπική μου άποψη, είναι οτι το ποσοστό κουρέματος που θα χρειαστεί να γίνει στο Ελληνικό Χρέος, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, είναι της τάξης του 45% – 50%.
Επίσης εδώ είναι πολύ χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε κάποια απλά πράγματα. Από την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του χρέους παραμένει υπό το Ελληνική Δίκαιο και όχι υπό το Αγγλικό Δίκαιο, κανείς δεν μπορεί να μας πεί, πώς θα πληρώσουμε και ποιόν.
Αυτή η απλή παρατήρηση, χρειάζεται για να εξηγήσω κάτι ακόμη : “Όλο αυτό τον καιρό μας τρομοκρατούν περί κατάρρευσης των Τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα. Αυτό που ξεχνούν να μας πούν, είναι τις συνέπειες που θα υποστούν οι Γερμανικές, οι Αγγλικές, οι Γαλλικές και οι Αμερικανικές Τράπεζες και κατ’ επέκταση τα Ασφαλιστικά Ταμεία των δικών τους χωρών και οι Οικονομίες τους, σε περίπτωση που αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει.”
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να καταλάβουμε οτι δεν μπορούμε να βάζουμε στην ίδια μοίρα, τα ομόλογα που κατέχουν οι Τράπεζες (που είναι εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων), με τα ομόλογα που κατέχουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία (τα οποία έχουν Δημόσιο Ανταποδοτικό Χαρακτήρα).
Οι Τράπεζες θα υποστούν ένα κούρεμα 50% στα ομόλογά τους. Το κενό που θα προκύψει πρέπει να το επομιστούν οι μέτοχοί τους. Δεν γίνεται τα κέρδη δικά τους και η χασούρα δική μας…. Αν οι μέτοχοι των Τραπεζών δεν έχουν λεφτά για να τις στηρίξουν, τότε ας πουληθούν σε ξένους Τραπεζικούς Ομιλους που ενδιαφέρονται να τις αγοράσουν. Αν τέλος δεν υπάρχει κανείς που να ενδιαφέρεται να τις αγοράσει, τότε ας εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο για τις καταθέσεις και ας τις αφήσει να καταρρεύσουν. Ας κρατικοποιηθούν μόνο 2 Τράπεζες που αξίζει να σωθούν.
Από την άλλη για τα Ταμεία, τα 10 ετή ομόλογα που κατέχουν, μπορούν να ανταλλαγούν με άλλα 30 ετή. Με μια μείωση των συντάξεων κατά 10% και μια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, το σύστημα είναι πλήρως βιώσιμο και μάλιστα θα αυξάνει και το αποθεματικό του. Και προκαλώ οποιονδήποτε από το Υπουργείο Οικονομικών να βγεί και να πεί το αντίθετο.
Ας δούμε τώρα κάτι διαφορετικό. Το περίφημο μέγεθος και κόστος του Δημοσίου. Έχουμε και λέμε λοιπόν :
Το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων (με ΔΕΚΟ και συνταξιούχους) : 1.204.0000
Στενός Δημόσιος Τομέας : 760.000
Συνταξιούχοι Στενού Δημόσιου Τομέα : 150.000
Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας (ΔΕΚΟ) : 180.000
Συνταξιούχοι Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα : 110.000
Συνολικό κόστος Δημοσίου Τομέα (Μισθοί, Συντάξεις, Φαρμακευτικές Δαπάνες) : 57 δισεκατομμύρια Ευρώ.
Κόστος Στενού Δημοσίου Τομέα : 23 δισεκατομμύρια Ευρώ (Το 40% του κόστους)
Κόστος Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα : 34 δισεκατομμύρια Ευρώ (Το 60% του κόστους)
Κόστος ανά άτομο στον Στενό Δημόσιο Τομέα (12 μισθοί) : 2160 Ευρώ / Μήνα
Κόστος ανά άτομο στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (12 μισθοί) : 9970 Ευρώ / Μήνα
Ας συνοψίσουμε : Αυτό που προτείνω, είναι κούρεμα του χρέους κατά 45%-50% (Θα γλιτώσουμε 13 δισεκατομμύρια Ευρώ τόκους το χρόνο). Επιπλέον κλιμακωτή μείωση μισθολογίου των ΔΕΚΟ έτσι ώστε το μέσο κόστος ανά υπάλληλο να υποχωρήσει στα 4000 Ευρώ / Μήνα. (Θα εξοικονομούσαμε 20 δισεκατομμύρια Ευρώ το χρόνο).
Άρα με αυτές τις 2 κινήσεις θα εξοικονομούσαμε 33 δισεκατομμύρια Ευρώ το χρόνο. Με το έλλειμα του ισοζυγίου στα 16 δισεκατομμύρια Ευρώ, αυτομάτως θα δημιουργούσαμε πλεόνασμα 17 δισεκατομμυρίων Ευρώ το χρόνο.
Άρα η απειλή οτι οι αγορές θα κλείσουν μετά το κούρεμα για την Ελλάδα είναι κενή και στερείται σοβαρότητας. Η Ελλάδα, μπορεί να έχει πλεόνασμα και προφανώς με πλεόνασμα δεν χρειάζεται να δανείζεσαι. Δεν σε νοιάζει αν οι αγορές σου δανείζουν ή όχι. Το δίλημμα λοιπόν είναι μια σκέτη απάτη. Το μόνο που κάνουν είναι να απομυζούν τον απλό λαό, ώστε οι προνομιούχοι να μην χάσουν ούτε ένα Ευρώ από το μισθό τους. Και όσο ανέχεστε τις πολιτικές τους τόσο χειρότερη θα γίνεται η κατάσταση.
Τώρα όσον αφορά το κομμάτι της ανάπτυξης που για εμένα είναι και το πιο σημαντικό, και με βάση την ανάλυση για τις Τράπεζες που προηγήθηκε, είναι προφανές οτι πρέπει να βρούμε εναλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την Ελληνική Οικονομία.
Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Με την δημιουργία μιας Δημόσιας Επενδυτικής Τράπεζας. Η Ελληνική Κυβέρνηση, αντί να ξεπουλάει την περιουσία του Ελληνικού Λαού για ένα κομμάτι ψωμί, θα μπορούσε να βγεί και να ανακοινώσει οτι όλα τα ακίνητα του Δημοσίου δεσμεύονται και μετοχοποιούνται, προκειμένου να δημιουργηθεί μια Δημόσια Επενδυτική Τράπεζα. Αν δεχθούμε οτι θα μετοχοποιηθούν 50 δισεκατομμύρια Κρατικής Περιουσίας, τότε με μια μόχλευση 4 (η οποία θεωρείται απίστευτα υγιής, η συγκεκριμένη Τράπεζα θα μπορέσει να παράσχει χρηματοδότηση 200 δισεκατομμυρίων Ευρώ… !!!!!)
Στην συνέχεια τις μετοχές αυτής της Τράπεζας (η οποία παρεπιπτόντως έχει μηδενικό χρέος) τις διαθέτει μέσω των εφοριών, αποκλειστικά σε Έλληνες Πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα. (εδώ πρέπει να υπάρχει ένας περιορισμός για το πλήθος των μετοχών. π.χ. 1000 μετοχές ανά άτομο, που μπορεί να κατέχει το κάθε άτομο. Με αυτόν τον τρόπο έχεις μεγαλύτερη διασπορά και πετυχαίνεις μεγαλύτερη συμμετοχικότητα και σύμπνοια. Μόνο σε περίπτωση που δεν διατεθούν όλες οι μετοχές με αυτόν τον τρόπο, να διαθέτεις τις υπολοιπόμενες μετοχές ισομερώς, σε όσους έχουν ήδη αγοράσει και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν και άλλες.)
Η διαχείριση θα γίνεται από συμβούλιο που θα εκλέγεται από τους μετόχους, κάθε 2 χρόνια. Ο ρόλος της Τράπεζας, θα είναι να χρηματοδοτεί, νέους επιχειρηματίες οι οποίες έχουν ιδέες που δημιουργούν εξωστρέφεια στην Ελληνική Οικονομία. Καμία άλλη ιδέα δεν θα χρηματοδοτείται Ιδέες οι οποίες ανακυκλώνουν και ανακατανέμουν τα χρήματα στο εσωτερικό του Κράτους δεν θα χρηματοδοτούνται.
Προκειμένου το εγχείρημα να πετύχει, θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθεί ένα νομικό τμήμα και ένα λογιστικό τμήμα, το οποίο θα είναι στελεχωμένο από ικανά στελέχη και θα βοηθούν τον νέο επιχειρηματία τα 2 πρώτα χρόνια του εγχειρήματός του. Έτσι ο επιχειρηματίας θα μπορεί να αφοσιωθεί 100% στην εξέλιξη του προϊόντος του ή της υπηρεσίας που παρέχει προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικός.
Ένα ακόμη εσωτερικό τμήμα θα παρέχει εξιδικευμένες υπηρεσίες για θέματα πατέντας, ενώ η Τράπεζα θα αναλαμβάνει την πλήρη οικονομική κάλυψη της Πατέντας.
Για όλα τα παραπάνω, ο νέος επιχειρηματίας θα παραχωρεί το 40% της εταιρίας του στην Τράπεζα.
Με αυτόν τον τρόπο, η Τράπεζα και κατ’ επέκταση η Ελληνική Οικονομία θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, αφού αφενός θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα κέρδη που θα προκύπτουν για την Τράπεζα, θα επιστρέφουν στους μετόχους μέσω μερισμάτων. Από την στιγμή όμως που οι μέτοχοι, θα είναι Έλληνες Πολίτες, τα χρήματα αυτά θα διοχετεύονται εκ νέου στην Ελληνική Αγορά, δημιουργώντας θετική ανάδραση στην Ελληνική Οικονομία.
Επιπλέον θα διατηρήσουμε την αξία των ακινήτων και μελλοντικά θα την αυξήσουμε, αφού τότε πολλοί από αυτούς που τώρα δεν θέλουν ούτε καν να ακούν το όνομα της Ελλάδας, θα έρθουν με μεγάλη χαρά να επενδύσουν τα χρήματά τους και να συμμετέχουν σε σχέδια ανάπλασης, που θα μεταμορφώσουν τις πόλεις μας σε “ανθρωποκεντρικές πόλεις” (Urban Cities), όπου το 90% των μετακινήσεων θα γίνεται με τα πόδια, με ποδήλατα και ΜΜΜ.
Σε περίπτωση που η Τράπεζα αποτύχει, τα ακίνητα του Δημοσίου θα εκποιηθούν και τα χρήματα θα επιστρέψουν στους Έλληνες Πολίτες.
Έτσι κερδίζει χρόνο μια κυβέρνηση που έχει σκοπό να κάνει σωστά την δουλειά της. Και όχι ξεπουλώντας την Δημόσια Περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί……
Επιπλέον η αποτίμηση που θα έχουν τα Δημόσια Ακίνητα, θα είναι αυτή που επιθυμεί η Κυβέρνηση και όχι αυτή που θα της επιβάλλουν οι πιστωτές μας (που θα είναι πολύ χαμηλότερη), ενώ τέλος δεν θα χρειάζεται να πληρώνει επιτόκια για να δανειστεί αυτό το ποσό χρημάτων.
Αυτά κάνει μια σωστή κυβέρνηση κ. Παπανδρέου…….
Και δεν αποφασίζει να διασώσει τις Ιδιωτικές Τράπεζες και κατά συνέπεια τους Μετόχους τους, εις βάρος ενός ολόκληρου Λαού…..
Οι παραπάνω απόψεις αποτελούν προσωπικές σκέψεις του υπογράφοντος. Δεν αποτελούν προτροπή για υιοθέτηση απόψεων, ενεργειών και συμπεριφορών. Απαγορεύεται η πάσης φύσεως ανατύπωση, μέρους ή ολόκληρου του Άρθρου, χωρίς την έγγραφη έγκριση του υπογράφοντος.
* Ο Λάμπρος Μουσελίμης είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών Ε.Μ.Π. είναι κάτοχος (MSE) Master of Software Engineering, και κάτοχος (M.Sc.) in Banking and Finance. Δείτε το blog του: http://crisisofeconomy.blogspot.com και επικοινωνήστε μαζί του στην διεύθυνση: lampros.mousselimis@gmail.com.
james ομολογιακών επενδύσεων που προσκαλούν patnership
δεν δεσμεύει κανέναν.
Επικοινωνία: James Bond Ταμείο Επενδύσεων
Λονδίνο Σίσι ροή 3β
jamesbondloan@gmail.com