Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | +30.26650.21428

BUSINESS & MARKETING STRATEGIES TO GROW YOUR BUSINESS

Λύσεις, συμβουλές & ιδέες για να αναπτύξετε γρήγορα την επιχείρηση σας

Νέο Πρόγραμμα στήριξης της εργασίας από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων

Την αξιοποίηση του Εθνικού Αποθεματικού Απροβλέπτων, ύψους 200 εκ €, με ενισχύσεις έως 10.000 € σε περίπου 20.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά, ανακοίνωσε την Δευτέρα 4 Ιουλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, «είναι ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για να στηρίξουμε την απασχόληση και να δώσουμε ανάσα στις επιχειρήσεις».

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν θα είναι όσες:

 • λειτουργούν την τελευταία πενταετία,
 • απασχολούν τουλάχιστον ένα (1) εργαζόμενο,
 • δεν έχουν λάβει επιχορηγήσεις άνω των 200.000 € κατά την τελευταία 3ετία
 • δραστηριοποιούνται στους κλάδους Μεταποίησης, Πράσινης Οικονομίας, Οικοδομής, Μεταφορών – Αποθήκευσης, υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
 • διατηρούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων στην επιχείρηση για εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιουλίου με τον οδηγό του προγράμματος, οι αιτήσεις για συμμετοχή θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ενώ το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Παρακάτω ακολουθεί το “ενημερωτικό  σημείωμα”  που εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και δίνει περισσότερες λεπομέρειες για το νέο Πρόγραμμα που θα τρέξει από τον Σεπτέμβρη.

Ταυτότητα του Προγράμματος:

Αξιοποιώντας 200 εκ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» του ΕΣΠΑ δίνουμε ανάσα σε 20.000 επιχειρήσεις, ενισχύοντας άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τις μισθοδοτικές τους δαπάνες, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Γιατί ενισχύουμε τις επιχειρήσεις μέσω του συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος;

Το «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να ανταποκρίνεται σε κρίσεις που συνδέονται με την οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση, με στόχο την προώθηση της απασχόλησης, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας κ.α. Σήμερα, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα εργαλείο  άμεσης και έμπρακτης στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται από την ύφεση.

Ποια είναι η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος;

Αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Το σύστημα θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές του Ε.Π «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» ορίστηκαν οι 11 επιλέξιμες Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή οι οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος, και οι τρεις (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Ποιές επιχειρήσεις αφορά;
 • Αφορά επιχειρήσεις που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
 • Ιδρύθηκαν την τελευταία πενταετία
 • απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο,
 • δεν έχουν λάβει επιχορηγήσεις άνω των 200.000 € κατά την τελευταία 3ετία, (σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό De Minimis)
 • δραστηριοποιούνται στους κλάδους Μεταποίησης, Πράσινης Οικονομίας, Οικοδομής, Μεταφορών – Αποθήκευσης, υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας
 • η κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, δεσμεύεται για τη διατήρηση ή την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της. Το διάστημα της δέσμευσης θα ανακοινωθεί με τον οδηγό του προγράμματος και θα εξαρτηθεί από τις υπόλοιπες τεχνικές του λεπτομέρειες.
Γιατί είναι επιλέξιμοι οι συγκεκριμένοι κλάδοι;

Είναι οι κλάδοι που βιώνουν την κρίση πιο έντονα. Θέλουμε να στηρίξουμε τις παραγωγικές επιχειρήσεις και αυτές που παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ποιές δαπάνες ενισχύονται μέσω του προγράμματος;

Η επιλέξιμη δαπάνη αφορά κυρίως στο μισθοδοτικό κόστος της επιχείρησης, δηλαδή δαπάνες μισθοδοσίας και ασφάλισης.

Επιδοτούμε το 50% των επιλέξιμων δαπανών και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Δηλαδή, εάν κάποια επιχείρηση προσκομίσει παραστατικά αξίας 20.000 ευρώ και άνω, θα πάρει 10.000. Εάν προσκομίσει μικρότερο ποσό, θα πάρει το 50% του ποσού που έχει προσκομίσει.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου;

Ο επιχειρηματίας θα υποβάλλει την αίτησή του ηλεκτρονικά. Θα γνωρίζει άμεσα αν είναι επιλέξιμος ή όχι.

Κατά την πρώτη πληρωμή, θα γίνει έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων.

Οι επωνυμίες των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, ενώ ο δικαιούχος θα λαμβάνει συστημένη επιστολή που θα πιστοποιεί την ένταξή του στο πρόγραμμα.

Πώς θα λαμβάνει ο δικαιούχος επιχειρηματίας την ενίσχυσή του;

Θα ανακοινωθεί με τις υπόλοιπες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ποιά είναι τα κριτήρια που θα τηρηθούν σε περίπτωση υποβολής υπεράριθμων αιτήσεων;

Θα τηρηθεί σύστημα προτεραιότητας.

Επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση –  έχουν ενταχθεί στο νέο επενδυτικό νόμο ή έχουν εξασφαλίσει δάνεια μέσω ΕΤΕΑΝ, JEREMIE, προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κλπ, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα;

Ναι, αρκεί να μην υπερβαίνουν τον κανόνα De Minimis.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ http://www.mindev.gov.gr/?p=4931.

Αυτό ήταν το ενημερωτικό σημείωμα. Περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινήσεις θα δούμε στον Οδηγό του Προγράμματος όταν εκδοθεί. Ας ελπίσουμε το πρόγραμμα αυτό να τρέξει ομαλά και να βοηθήσει πραγματικά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αναμένουμε..

Συντάκτης

Vasilis Pappas

Business & Marketing Consultant, BA, MBA in Marketing, Epixeirein.gr

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Essential SSL