Από την Μαρκέλλα Καραδεδέ*
Το “άγιο δισκοπότηρο” η αλλιώς το “βάπτισμα” στον χώρο των οικονομικών, το οποίο ανακηρύσσει την αποδοχή σας από τους συναδέλφους και την ανώτατη διοίκηση έρχεται όταν σας καλούν στην αίθουσα συσκέψεων για να λάβετε μέρος στις συζητήσεις διαπραγμάτευσης κάποιας μεγάλης οικονομικής συμφωνίας.
Ώς νέα, έξυπνη και αφοσιωμένη γυναίκα επαγγελματίας η οποία οργανώνει, προτείνει και οδηγεί αποτελεσματικά στο τελικό στάδιο μια διαπραγματευτική συμφωνία, θα είστε τυχερή εάν ακούσετε απλά ένα “έκανες καλή δουλειά” συνοδευόμενη από ένα “χτυπηματάκι” στον ώμο, το οποίο συνήθως τελειώνει και με την γνωστή ατάκα από κάποιον άνδρα συνάδελφο “Αναλαμβάνουμε εμείς τώρα”; ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ακολουθεί ένα ετεροχρονισμένο bonus στο τέλος της χρονιάς.
Σε αυτή ακριβώς τη χρονική στιγμή έχετε μια επιλογή. Μπορείτε να αποδεχτείτε σιωπηρά μέρος των ευσήμων από κάτι το οποίο γνωρίζετε ότι είναι δικό σας και δεν είστε διατεθειμένη να το μοιραστείτε ή να διαπραγματευτείτε με επιδεξιότητα την αξία σας. Δυστυχώς λίγες γυναίκες γνωρίζουν καλά την τέχνη της διαπραγμάτευσης ενώ οι περισσότερες δυσανασχετούν και μόνο με την ιδέα να αντιμετωπίσουν ένα ανώτατο διοικητικό συμβούλιο.
Στο baseball, ‘triple threat’ (τριπλή απειλή), είναι όταν ένας παίχτης μπορεί να πετάξει τη μπάλα, να την πιάσει και να τρέξει γρήγορα. Από τη στιγμή που μπαίνετε λοιπόν σε έναν τέτοιο χώρο, αγωνίζεστε για να γίνετε και εσείς “ένα από τα παιδιά της ομάδας”. Όπως και να έχει, πρέπει να γνωρίζετε σε τι χώρο μπαίνετε πριν ξεκινήσετε καθώς δεν είναι μυστικό ότι πρόκειται για μια άκρως ανδροκρατούμενη βιομηχανία. Εάν δεν βρίσκεστε στην Κατηγορία Α, δυναμική, φιλόδοξη και πραγματικά αφοσιωμένη στο χώρο των οικονομικών αγορών και αναλύσεων, θα συνειδητοποιήσετε πολύ σύντομα ότι οι πιθανότητές σας να αποκτήσετε μια λαμπρή καριέρα είναι πολύ μικρές.
Από την άλλη, εάν ηλικιακά βρίσκεστε ανάμεσα στα 25-40, θα θεωρείστε από τους άνδρες συναδέλφους σας, έξυπνες και απίστευτα ταλαντούχες. Να είστε λοιπόν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσετε μια άκρως ηλεκτρισμένη από σεξουαλικά υπονοούμενα ατμόσφαιρα, συναδελφικότητα και υποβόσκουσες εναλλαγές στην δυναμική εξουσίας.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε έναν προστατευτικό μηχανισμό ο οποίος θα σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε σε ένα έντονα ανταγωνιστικό και απαιτητικό περιβάλλον. Αυτό συνήθως γίνεται εφικτό μέσα από αυστηρούς κανόνες επαγγελματικής συμπεριφοράς, αφοσίωση, συνεχή βελτίωση ικανοτήτων, άριστη γνώση και απόδοση ακόμη και εάν η προσωπική σας ζωή μπει σε δεύτερη μοίρα για να αποδείξετε και να διατηρήσετε τις δεσμεύσεις σας στην οικονομική επιχείρηση που βρίσκεστε.
Σε μια αλυσιδωτή αντίδραση, όλες οι ανασφάλειες καλύπτονται από έντονη επίδειξη αυτοπεποίθησης. Κάποιες φορές, αυτός ο μηχανισμός προστασίας που έχετε δημιουργήσει μπορεί να λάβει κακεντρεχή σχόλια από τους γύρω σας. Παρόλα αυτά, η παρατεταμένη και απότομη παγκόσμια οικονομική κρίση προσφέρει τώρα ένα εντυπωσιακά ρεαλιστικό πορτραίτο των ικανοτήτων που έχουν οι γυναίκες επαγγελματίες, το οποίο μπορεί να τις οδηγήσει στο προσκήνιο μεγάλων επαγγελματικών επιτυχιών.
Σημαντικά προσόντα επιτυχίας είναι η ευελιξία, η διορατικότητα, η εφευρετικότητα, η δεκτικότητα και η ετοιμότητα στην διαχείριση πολύπλοκων και επίφοβων οικονομικών και επιχειρησιακών θεμάτων. Μια εκτενής και ενδιαφέρουσα λίστα επιτυχημένων γυναικών, σε υψηλές θέσεις επιχειρήσεων, των οποίων η καινοτομία στον χώρο εργασίας τους, τις ανέδειξε πέρα από σύνορα. Ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις αξιοσημείωτες περιπτώσεις:
Mina Gerowin, managing director στην Paulson & Co. Gerowin ηγείται της επενδυτικής ομάδας του London arm αξίας $33 δισεκατομμυρίων σε οικονομική αντασφάλιση.
Leda Braga, principal και portfolio manager της BlueCrest Capital. Λέκτορας Πανεπιστημίου η οποία έγινε οικονομική αναλύτρια της JPMorgan και επιβλέπει την αξία της $9.6 δισεκατομμυρίων, πράγμα το οποίο την κάνει μια από τις ισχυρότερες γυναίκες portfolio managers παγκοσμίως.
Elena Ambrosiadou, ιδρύτρια & CEO της IKOS. Η IKOS ιδρύθηκε το 1991 ως μια από τις πρώτες ανεξάρτητες εταιρείες οικονομικής αντασφάλισης στην Ευρώπη.
Εξελίχθηκε σε μια παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας επιχείρηση με γραφεία σε όλα τα μεγάλα οικονομικά κέντρα και περιουσιακά στοιχεία αξίας $1.5 δισεκατομμυρίων.
Παρόλα αυτά, στην παγκόσμια χρηματοοικονομική βιομηχανία τα επενδυτικά κεφάλαια πλησιάζουν τα $2.5 τρισεκατομμύρια, εκ των οποίων μόνο το 3% διαχειρίζεται από γυναίκες, σύμφωνα με το Lauren Templeton Capital Management LLC.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε φάνηκε πως τα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζονται από γυναίκες από το 2000-2009, παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενα κέρδη, ενώ παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, από κεφάλαια τα οποία διαχειρίζονταν άνδρες. Η χρηματοοικονομική βιομηχανία αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και τομέων. Σύμφωνα με το Bureau of Labour Statistics το 2011, οι γυναίκες αποτελούν τα παρακάτω ποσοστά αυτών των τομέων:
- 63.3% σε τραπεζικά και σχετικές δραστηριότητες
- 72.3% σε αποταμιευτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών οργανώσεων
- 38.7% σε ασφαλίσεις, αγαθά, κεφάλαια, και άλλες οικονομικές επενδύσεις
- 60.7% σε ασφαλιστικές επενδύσεις και σχετικές δραστηριότητες.
Αντίστοιχα, το Catalyst Census of Women Executive Officers and Top Earners, 2011 το οποίο μετρά τον αριθμό των γυναικών σε διοικητικές θέσεις 500 επιχειρήσεων, αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες αποτελούν το 18.4 διευθυντικών στελεχών, 18.3% διοικητικών συμβούλων και το 8.7% CFOs στον χώρο της οικονομικής και ασφαλιστικής βιομηχανίας. Ωστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών γίνεται ανώτατο στέλεχος καλά εδραιωμένων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να γνωρίσει το απόγειο της δόξας και να διατηρήσει την μονιμότητά και την επιτυχία της.
Ας μην ξεχνάμε ότι στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι γυναίκες υπάλληλοι και διευθυντικά στελέχη άρχισαν να χάνουν την δουλειά τους σε πολύ ταχύτερο ρυθμό από τους άνδρες. Πιο συγκεκριμένα, από το 2007 έως το 2010, 12.5% των γυναικών της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας έχασαν τη δουλειά τους, σε σύγκριση με το 8.8% των ανδρών, σύμφωνα με τις έρευνες του US government statistics από το Economic Policy Institute.
Κάτι το οποίο “βλέπουμε σπάνια” αλλά “ακούμε συχνά” είναι η σκληρή κριτική εναντίον της γυναικείας “εγωιστικής” συμπεριφοράς η οποία καταστρέφει την επικοινωνία και την αποδοτικότητα στον εργασιακό χώρο μεταξύ γυναικών, πράγμα για το οποίο οι απόψεις διίστανται. Αυτό δεν είναι παρά μόνο μια απλή πιθανολογία απέναντι στις ικανότητες των γυναικών. Πρόσφατες αποδείξεις από γνωστούς οικονομικούς οργανισμούς κάτω από την διοίκηση γυναικών, δείχνουν πως οι γυναίκες αντιμετωπίζονται θετικά από τους άνδρες αντίστοιχων οργανισμών οι οποίοι ενδιαφέρονται για συνεργασία.
Οι εταιρείες, The Financial Women Association N.York, Women in Public Finance, Women’s World Banking, 100 Women in Hedge Funds και 10,000 γυναίκες της Goldman Sachs, διαχειρίζονται τα προσόντα των γυναικών, τοποθετώντας τις σε ένα πλαίσιο συνεργατών το οποίο θα καταλαβαίνει και θα υπηρετεί τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης αγοράς ή κοινότητας μέσα από την εκπαίδευση, την επαγγελματική ισχύ και την φιλανθρωπική πρωτοβουλία. Σε σιωπηλούς τόνους μίας αταλάντευτης δέσμευσης απέναντι στη μεγάλη κοινή πραγματικότητα ότι “Η μεγαλύτερη αδυναμία μετατρέπεται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα” οι γυναίκες επαγγελματίες είναι και θα συνεχίσουν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας.
*Η κυρία Μαρκέλλα Καραδεδέ είναι Διευθύντρια Διοίκησης M&Spark & Μέλος του Φιλανθρωπικού τομέα 100 Women in Hedge Funds. Ειδικεύεται στην στρατηγική διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων ξένων επενδυτών και την οικονομική επικοινωνία και ανάλυση προγραμμάτων τα οποία βασίζονται στο Equity Fundraising, M&As και IPOs.