Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | +30.26650.21428

BUSINESS & MARKETING STRATEGIES TO GROW YOUR BUSINESS

Λύσεις, συμβουλές & ιδέες για να αναπτύξετε γρήγορα την επιχείρηση σας

ΝΑΝΟΤΥΠΟΣ: Η Νανοεπιστήμη στην πράξη από τον Δρ. Νίκο Κεχαγιά

Τι γνωρίζετε για την Νανοτεχνολογία;

Υπάρχει εφαρμογή της στην πράξη;

Έχουμε στην Ελλάδα κάποια επιχείρηση που να παράγει τέτοια προϊόντα;

NANOTYPOS - NIKOS KEXAGIASΗ απάντηση είναι ΝΑΙ και στα τρία παραπάνω ερωτήματα. Στο Epixeirein έχουμε την τιμή και χαρά να σας παρουσιάσουμε με εξαιρετικά καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό στην Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείτε σε εφαρμογές Νανοτεχνολογίας. Είναι από τις ελάχιστες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που εφαρμόζουν στην πράξη και παράγουν προϊόντα Νανοτεχνολογίας.

Η νέα εταιρεία ονομάζεται “ΝΑΝΟΤΥΠΟΣ”. Ιδρυτής και CEO της είναι ο Δρ. Νίκος Κεχαγιάς* ο οποίος μεταξύ άλλων είναι διευθυντής του εργαστηρίου νανοκατασκευών στο Καταλανικό Ινστιτούτο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας, στην Βαρκελώνη. Έχει περισσότερα από 11 χρόνια εμπειρίας στις νανοκατασκευαστικές διαδικασίες με εφαρμογές στη φωτονική και την οπτική.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κο Κεχαγιά μας είπε λίγα λόγια για την εταιρεία του και τι κάνει.

Η εταιρεία ΝΑΝΟΤΥΠΟΣ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, παραγωγή, αναπαραγωγή και εμπορία διαμορφωμένων επιφανειών με προηγμένες ιδιότητες σε μαζική κλίμακα με τη βοήθεια καινοτόμων νανολιθογραφικών μεθόδων.

Μεταξύ αυτών, η ΝΑΝΟΤΥΠΟΣ κατασκευάζει υψηλής ασφαλείας ολογράμματα και νανο-οπτικά πρότυπα τα οποία εφαρμόζονται:

(α) για την αισθητική μορφοποίηση των προϊόντων όπως χρωματισμό, ειδικά εφέ κτλ

(β) ολογραφικά συστήματα ασφαλείας τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν

(ι)  μορφοποίηση λογοτύπου – σφραγίδα γνησιότητας επί του πλαστικού προϊόντος ή/και μέσα στο προϊόν εάν πρόκειται για στιλπνό διαφανές και

(ιι)  νανο-ολογράμματα κωδικοποίησης ασφαλείας τα οποία είναι δυνατόν να χαράσσονται και εκ των υστέρων και να φέρουν πληροφορία για το προϊόν, η οποία δεν είναι αναγνώσιμη με συμβατικά μέσα (πχ barcode)  αλλά απαιτεί οπτικό ολογραφικό κλειδί το οποίο παρέχεται στον χρήστη.

Η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει ειδικές (μικρο/νανο) δομές οι οποίες προσδίδουν πρόσθετες λειτουργίες σε επιφάνειες (πλαστικές, γυάλινες, μεταλλικές κτλ) με απόλυτη απουσία χημικών στοιχείων.  Παράδειγμα τέτοιων εφαρμογών είναι:

ΙΔΙΌΤΗΤΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΉ

Αντι-μικροβιακή

Πλαστικά τάπερ, είδη υγιεινής, κτλ.

Υδροφοβική

Τζάμια, μεμβράνες επικάλυψης προίοντων, κτλ.

Υδροφιλική

Βιο-αισθητήρες κτλ.

Αυτοκαθαριζόμενη

Πλαστικά τάπερ, παιδικά παιχνίδια, Φωτοβολταϊκά πάνελ, τζάμια, κτλ.

Στεγνή-συγκολλητική

Λεπτές “αυτοκόλλητες” μεμβράνες για την επαναλυπτική συγκόλληση δύο επιφανειών

Η ετιαρεία παράγει φωτονικές διατάξεις οι οποίες έχουν την ιδιότητα να χειραγωγούν το φως είτε προέρχεται από μία πηγή λέϊζερ, LED ή ακόμα και το φυσικό φως. Οι διατάξεις αυτές τυπώνονται επάνω σε προϊόντα (ή συσκευές) στα οποία προσδίδουν προστιθέμενες αξίες. Ως παράδειγμα τέτοιων εφαρμογών συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΙΔΙΌΤΗΤΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΉ

Αύξηση της απορρόφησης του φωτός που πέφτει επάνω σε ένα φωτοβολταϊκό

Φωτοβολταϊκά πάνελ

Αύξηση της γωνίας εξαγωγής και της έντασης του φωτός από μία πηγή φωτός LED

Συσκευές φωτός LED, διαφημιστικά πάνελ/πινακίδες, οθόνες κτλ.

Φωτο – αντιανακλαστικές

Πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες, κτλ.

Χρωματισμός

Τζάμια, μεμβράνες επικάλυψης προιόντων, Πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες, κτλ.

Για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας εδώ www.nanotypos.com.

Από την πλευρά μας θέλουμε να ευχηθούμε καλή δύναμη στο εγχείρημα του κου Κεχαγιά, και ελπίζουμε να αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα ώστε και άλλοι διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σίγουρα ο δρόμος είναι δύσκολος. Υπάρχει όμως και αυτή η Ελλάδα της αισιοδοξίας και της δημιουργικότητας.

 

Dr. Nikos Kehagias*Ο Δρ. Νίκος Κεχαγιάς αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2002. Έχει πτυχίο Master στη “Φυσική των Λέϊζερ επικοινωνιών» από το Πανεπιστήμιο του Essex, UK. Απέκτησε το διδακτορικό του το 2007 από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, Cork, όπου συνέχισε να εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής μέχρι το Μάιο του 2008. Τον Μάιο του 2008, μετακόμισε στο Καταλανικό Ινστιτούτο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας  (ICN2) (www.icn.cat)  αρχικά ως ερευνητής στην ομάδα Φωνονικών και Φωτονικών Νανοδομών. Απο τον Μάιο του 2010 είναι διευθυντής του εργαστηρίου νανοκατασκευών του (ICN) Είναι συγγραφέας 30 δημοσιεύσεων σε περιοδικά, μεταξύ των οποίων 2 κεφάλαια βιβλίων στο πεδίο των νανοκατασκευών και της νανολιθογραφίας και έχει παρουσιάσει τα ερευνητικά του αποτελέσματα σε περισσότερα από 70 επιστημονικά συνέδρια.

Συντάκτης

Business & Marketing Consultant, BA, MBA in Marketing, Epixeirein.gr

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Essential SSL