Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | +30.26650.21428

BUSINESS & MARKETING STRATEGIES TO GROW YOUR BUSINESS

Λύσεις, συμβουλές & ιδέες για να αναπτύξετε γρήγορα την επιχείρηση σας

Η διεθνοποίηση των Μικρών & Μεσαίων επιχειρήσεων εντός & εκτός ΕΕ και η εικόνα της Ελλάδας

euroflagmapΠερισσότερες του 1/3 των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων(36%) στην ΕΕ εισάγουν, αγαθά και υπηρεσίες, από μια άλλη χώρα της ΕΕ ενώ το 30% έχουν εξάγει σε κάποια άλλη Ευρωπαική χώρα.

Επίσης, 1 στις 10 έχει υπεργολάβο που εδράζει στο εξωτερικό (14%) ή έχει εργαστεί ώς υπεργολάβος για κάποια επιχείρηση του εξωτερικού (11%).

Λιγότερες σχετικά επιχειρήσεις έχουν συνεργαστεί με κάποιο “εταίρο” στο εξωτερικό για θέματα έρευνας & ανάπτυξης (6%) ή έχει επενδύσει σε κάποια επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε άλλη χώρα της ΕΕ (2%).

Εντούτοις, η πιο συχνή απάντηση στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σημαντικό δείγμα Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στις 28 χώρες – μέλη της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο η πιο κοινή απάντηση, ήταν ότι δεν έχουν συνάψει καμία συνεργασία στο πλαίσιο της εσωτερικής ευρωπαικής αγοράς, την τελευταία 3ετία (49%).

Σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ οι ΜΜΕ απαντούν, συνήθως, ότι είναι πιο πιθανό να εισάγουν παρά να εξάγουν σε κάποια άλλη ευρωπαική χώρα.

Η μόνη εξαίρεση είναι η Γερμανία, όπου οι ΜΜΕ απάντησαν ακριβώς το αντίθετο.

Από την ανάλυση των χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων, προκύπτουν τα εξής, χρήσιμα, συμπεράσματα:

  • Οσο μεγαλύτερη είναι μια Μικρομεσαία επιχείρηση τόσο πιο πιθανό είναι να έχει εμπλακεί σε κάποια μορφή διεθνούς δραστηριότητας, την τελευταία 3ετία (εισαγωγές,εξαγωγές, υπεργολαβίες)
  • Αυτές που εισάγουν είναι κυρίως επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης και του εμπορίου  παρά του κλάδου των υπηρεσιών ή της βιομηχανίας(53% and 52% vs. 20% and 21%).
  • Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι αυτές που είναι πιθανό πιο πολύ να εξάγουν σε κάποια άλλη ευρωπαική χώρα ((53% and 52% vs. 20% and 21%).
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί πριν το 2008 είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε δράσεις εξαγωγών και διεθνοποίησης σε σχέση με αυτές που ιδρύθηκαν στη χρονική περίοδο μεταξύ 2008-2014.

Τα ίδια περίπου στοιχεία προκύπτουν και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διεθνοποιούνται εκτός των συνόρων της ευρωπαικής εσωτερικής αγοράς.

Η πλειοψηφία  (69%) δεν πραγματοποίησε καμία διεθνούς εμβέλειας δραστηριότητα σε χώρα εκτός της ΕΕ, την τελευταία 3ετία.

Η εικόνα των ελληνικών ΜΜΕ

  • Αναλυτικότερα στοιχεία (στα αγγλικά) εδώ
  • Το ενημερωτικό δελτίο για την Ελλάδα (στα ελληνικά) εδώ

Πηγή πληροφοριών: ANKO-EUNET

Συντάκτης

Business & Marketing Consultant, BA, MBA in Marketing, Epixeirein.gr

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Essential SSL