Επιχειρείν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | +30.26650.21428

BUSINESS & MARKETING STRATEGIES TO GROW YOUR BUSINESS

Λύσεις, συμβουλές & ιδέες για να αναπτύξετε γρήγορα την επιχείρηση σας

Τρεις Μύθοι για τις επιχειρήσεις

Ακούω συχνά στο γραφείο μου αλλά και σε συζητήσεις έξω με φίλους και γνωστούς, διάφορες “θεωρίες” περί επιχειρηματικότητας και έναρξης μιας νέας επιχείρησης. Κάποιες από τις θεωρίες αυτές έχουν “βάση”, κάποιες άλλες όμως είναι απλώς “μύθοι” που αποτρέπουν πολλούς νέους να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση και ρίχνουν την αυτοπεποίθηση τους. Στο βιβλίο του ο Ian Phillipson “How to Be an Entrepreneur: A guide for the under 25s”, περιγράφει πολύ παραστατικά τους “μύθους” που υπάρχουν γύρω από το επιχειρείν. Παρακάτω θα δούμε τους 3 σημαντικότερους (κατά την άποψη μου), τους οποίους και συναντώ συχνότερα, κυρίως από νέους ανθρώπους στην προσπάθεια τους να ξεκινήσουν την δική τους δουλειά.

ΜΥΘΟΣ 1ος : Χρειάζεστε καλή μόρφωση
Σίγουρα εάν έχετε κάποιο πτυχίο μετράει θετικά για τον κόσμο αφού θα έχετε κάποια πιστοποιημένη “επίσημη γνώση” ενώ οι επιχειρηματικές σας προοπτικές πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερες. Όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πολύ καλό επίπεδο μόρφωσης που αποτυγχάνουν παταγωδώς στις επιχειρήσεις. Και είναι κάποιοι άλλοι με μικρή ή και καθόλου μόρφωση όπου πραγματικά δημιουργούν τεράστιες περιουσίες. Έχει αποδειχτεί ότι η μόρφωση δεν είναι αυτή που σε κάνει επιτυχημένο επιχειρηματία. Άλλα πράγματα είναι. Και τα σημαντικότερα είναι η θέληση για εξέλιξη, η αγάπη για αυτό που κάνεις και η διάθεση για μάθηση και συνεχή εκπαίδευση. Μπορεί κάποιος να ήταν ο χειρότερος μαθητής στο σχολείο, όμως όσον αφορά τις πωλήσεις, την τεχνικές marketing, την συμπεριφορά, και την ψυχολογία του πελάτη να μην σταματά ποτέ να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται. Και στον χώρο των επιχειρήσεων αυτά έχουν σημασία. Έτσι ακόμα και αν δεν έχετε μια πολύ καλή μόρφωση μην ανησυχείτε. Έχετε ακόμα πολλές πιθανότητας επιτυχίας.

ΜΥΘΟΣ 2ος : Χρειάζεστε πολλά χρήματα
Δεν διαφωνώ ότι εάν είχατε 100 χιλιάδες ευρώ θα ήταν άσχημα! Θα κάνατε σίγουρα μια πολύ καλή αρχή και θα μπορούσατε πιθανόν να εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες που σε άλλη περίπτωση δεν θα σκεφτόσασταν ότι μπορείτε. Είναι γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις που ξεκινήσανε με μια πολύ καλή επιχειρηματική ιδέα, αναγκάστηκαν να κλείσουν επειδή δεν διέθεταν τα απαραίτητα κεφάλαια για να αναπτυχθούν και να αντιμετωπίσουν τις ταμειακές ανάγκες που παρουσιάστηκαν. Και επειδή είναι δύσκολα να έχει κάποιος 100 χιλιάδες ευρώ στην άκρη για να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, ξεκινήστε από χαμηλά! Ο μέσος όρος χρημάτων που απαιτείτε για την ίδρυση μιας μικρής επιχείρησης είναι από 15 έως 20 χιλιάδες ευρώ. Αναζητήστε προγράμματα επιδότησης που μπορούν να σας βοηθήσουν στα πρώτα σας βήματα. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν δεν πρέπει αυτό να σταθεί εμπόδιο στην πραγματοποίηση του ονείρου σας. Δανειστείτε από κάποια τράπεζα με ευνοϊκούς όρους χρησιμοποιώντας το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Τα χρήματα βοηθούν, όμως δεν είναι αυτά που θα κάνουν τελικά την επιχείρηση σας επιτυχημένη. Η διάθεση και όρεξη που θα δείξετε, ο προγραμματισμός, η οργάνωση και η εφαρμογή τεχνικών marketing, είναι τα στοιχεία που θα σας δείξουν τον δρόμο της επιτυχίας.

ΜΥΘΟΣ 3ος : Χρειάζεστε μια καταπληκτική ιδέα
Κάθε επιχείρηση ξεκινάει με μια ιδέα. Κάποιες είναι καλλίτερες από κάποιες άλλες. Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι “το τι κάνεις” με την ιδέα αυτή! Έχουμε δει επιχειρήσεις που στηρίζονται σε μια πρωτότυπη ιδέα να αποτυγχάνουν και επιχειρήσεις που στηρίζονται σε κλασικές ιδέες να γνωρίζουν την επιτυχία. Το 90% των επιχειρήσεων που ξεκινούν στην Ελλάδα δεν στηρίζονται σε καμία νέα ιδέα. Είναι όλες δοκιμασμένες. Το ίδιο ισχύει σχεδόν στις περισσότερες χώρες. Θα πρέπει πάντα να έχετε υπόψη σας, πόσο πολύ θα προσπαθήσετε για να κάνετε την ιδέα σας να προχωρήσει και να σας αποδώσει κέρδη. Μπορεί να είναι ένα απλό café σε ένα μικρό στενό, δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι ο ενθουσιασμός που θα δείξετε για να κάνετε την ιδέα αυτή πετυχημένη, σε συνδυασμό πάντα με την οργάνωση, τον προγραμματισμό, και το marketing. Είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν να τους κατέβει η τέλεια ιδέα για να ξεκινήσουν κάτι. Κάτι τέτοιο συμβαίνει σπάνια, γι΄ αυτό μην χάνεται άλλο τον χρόνο σας. Προχωρήστε στην σκέψη που έχετε τώρα, ακόμα και αν είναι μια συνηθισμένη ιδέα.

Αυτοί ήταν οι 3 σημαντικότεροι λόγοι που ακούω πιο συχνά (σαν αφορμές περισσότερο παρά σαν αιτίες), που προβληματίζουν πολλούς νέους ανθρώπους στο να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση. Τους λόγους αυτούς τους θεωρώ “μύθους”, γιατί απλά δεν ισχύουν, ή καλλίτερα, ισχύουν αλλά όχι στον βαθμό που υπάρχει στο μυαλό των περισσότερων. Τα πολλά χρήματα, η εξαιρετική μόρφωση, και η πρωτότυπη ιδέα, εάν δεν υπάρχουν, δεν θα πρέπει να αποτελούν, αντι-κίνητρα και τροχοπέδη στην πραγματοποίηση των ονείρων σας!

Συντάκτης

Business & Marketing Consultant, BA, MBA in Marketing, Epixeirein.gr

Σχετικά Άρθρα

6 Σχόλια

  1. Anonymous

    παιδια σασ ευχαριστω για την ελπιδα π μ δινετε το ονειρο μ ειναι να ανοιξω ενα μικρο καφε στο χωριο που μενω κ με το μυαλο μ το βλεπω μιλια μακρια κ οτι δεν θα τα καταφερω επειδη δεν εχω κεφαλαιο εχω καλο κυκλο πιστευω οτι θα πιασει ετσι νιωθω ομωσ φοβαμαι να το παρω αποφαση κ αυτο με τρελαινει………γιωργοσ τοτσι

  2. malias

    Έχεις δίκιο. Έχω πέσει παλιότερα και εγώ σε αυτήν τη παγίδα.

  3. epixeirein

    Γειά σου φίλε malia, και χαίρομαι που σε ξαναβλέπουμε!
    Όσον αφορά το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, θα συμφωνήσω, όλοι απαντούν χρήματα, ενώ κάθε επιχείρηση ξεκινάει πάντα μια μια επιχειρηματική ιδέα!

    Στο πλάι του blog έχω μια δημοσκόπηση που ρωτάει τι είναι σημαντικότερο για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Σχεδόν οι μισοί έχουν απαντήσει ότι είναι η οργάνωση και ο προγραμματισμός που έχει μια επιχείρηση, και όχι τόσο τα χρήματα που διαθέτει, γιατί πολύ σωστά εαν δεν ξέρεις πως θα “οργανώσεις” τα χρήματα σου, ποτέ δεν θα αναπτυχθείς (μάλλον έχουμε έξυπνους επισκέπτες στο blog -:).

    Από εκεί και πέρα αυτό που λέει ο Kiyosaki, για τον διαθέσιμο χρόνο, σίγουρα ισχύει, απλά αυτό που έχω να συμπληρώσω είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλάβεις και δράση! Και θα έλεγα, ότι κάποιος πρέπει να ξεκινήσει με την επιχειρηματική ιδέα. Χρηματοδότηση, με κάποιον εύκολο ή δύσκολο τρόπο θα βρεις, και γνώσεις όπως είπες μπορείς να αποκτήσεις! Η “ιδέα” όμως είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά, και εκεί θα πρέπει κάποιος να “επενδύσει” αρκετό από τον χρόνο του!
    Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να το πάρει απόφαση και να αναλάβει δράση! Μην γίνει ένας από αυτούς, που ακούω συχνά ” ..κοίτα τον φίλο, άνοιξε μαγαζί με βιολογικά προϊόντα. Το είχα σκεφτεί και εγώ 5 χρόνια πριν!!” Δεν το θέλουμε αυτό…

  4. malias

    Σας χαιρετώ και πάλι.Έχουμε καιρό να τα πούμε. Μου άρεσε το άρθρο σου για τους 3 μύθους. Όταν ρωτήσεις τους περισότερους για το τι χρειάζεται για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση η απάντηση είναι σχεδόν πάντα η ίδια. Πρώτα θα αναφέρουν τα χρήματα, μετά την “καλή” και “φρέσκια” ιδέα και τέλος την “κατάλληλη” μόρφωση. Στο βιβλίο “Οδηγός επενδύσεων του πλούσιου μπαμπά” του Robert T. Kiyosaki διάβασα κάτι που μου άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τις προυποθέσεις που χρειάζονται για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση. Φυσικά και χρειάζονται αυτά που αναφέρονται στο άρθρο. Αν και η ιδέα δεν είναι απαραίτητο να είναι καινούργια. Αυτό λοιπόν που αναφέρει είναι ότι η πιο σημαντική προυπόθεση είναι ο χρόνος. Τι εννοώ; Αν δεν έχεις τα χρήματα μπορείς να μάθεις να ετοιμάζεις ένα επιχειρηματικό πλάνο που θα σε βοηθήσει να ξέρεις τι θα δανειστείς και να βρείς, γιατί όχι, και επενδυτές. Αν δεν έχεις την ιδέα έχεις το χρόνο να ψάξεις στο internet ή να βρείς αδυναμίες σε κάποια υπάρχουσα ιδέα. Και αν δεν έχεις τις γνώσεις υπάρχουν σεμινάρια και απίστευτη βιβλιογραφία που σίγουρα θα σε βοηθήσουν στα πρώτα σου βήματα. Σίγουρα το θέμα σηκώνει και άλλες διευκρινήσεις όμως νομίζω ότι εγραψα ήδη πολλά. Σίγουρα θα έχει και συνέχεια. Και περιμένω την βοήθειά σας σε αυτό.

  5. epixeirein

    Γεια σου φίλε kbee, …Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες για Goodys και easyjet! Έτσι είναι, πολλές φορές η “αντιγραφή” είναι καλλίτερη και από το προτότυπο!

    “Περί ιδεών” …έχεις κάτι στο μυαλό σου, ένα παράδειγμα ή ένα προϊόν που μπορεί να δουλέψει έτσι, για να το καταλάβουμε καλλίτερα;

    …και ναι το παραδέχομαι …έχω μια μικρή μανία με το marketing -:)

  6. kbee

    Πολύ αληθινά και σωστά όλα αυτά που λες. 2 πράγματα να προσθέσω μόνο:

    Α) Έχεις μια μικρή μανία με το marketing, ε; 🙂

    Β) Περι ιδεών. Μια ιδέα πρέπει να είναι απλή, όχι κάτι πολύ περίπλοκο! Τι εννοώ; Κάτι απλό, που θα έδινε λύσεις στους μελλοντικούς πελάτες στην τωρινή τους κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερο, από μια περίπλοκη λύση που θα έπρεπε να συμπεριλάβει αλλαγές! Δεν ξέρω κατά πόσο έγινε κατανοητό :Ρ

    Επίσης, πάλι για τις ιδέες. Όπως λες οι περισσότερες ιδέες είναι δοκιμασμένες! Πολλές φορές ουσιαστικά γίνονται “αντιγραφές” χωρίς αυτό να είναι κακό! ΠΧ ελληνικό παράδειγμα τα Goodies! Αντιγραφή της ιδέας από τα Mac, αλλά στην Ελλάδα για διάφορους λόγους τα έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις κτλ…
    Μια παρεξήγηση είναι για την easyJet. Πολύ πιστεύουν -λανθασμένα- ότι ήταν μια πρωτότυπη ιδέα κτλ, πράγμα που δεν ισχύει! Η συνταγή ήταν δοκιμασμένη από το ’70 στις ΗΠΑ (με κλείσιμο εισητηρίων μέσω τηλεφώνων κτλ), και απλά η easy ένα το ίδιο στην Ευρώπη!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Essential SSL